View Single Post
Stary 09-01-2026, 21:17   #346
Adi-
ford::amateur

Imię: Adrian
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Dołożenie aktywnego tempomatu. Czy ktoś już to robił ?

Cytat:
Napisał ogonek1989 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może kamera tego nie obsługuje i musisz ją wymienić.
Kamera w 100% obsługuje - IPMA KT4T-19H406-CE

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli jest precollision to kamera jest skalibrowana
Precollision można włączyć tylko na radarze CCM i może działać bez kamery - Jeśli wypadnie jej kalibracja to w takim wypadku precollision będzie działał.

Sytuacja wygląda tak, że każdy robi z tego wielką tajemnice na forum i każdy chce na tym zarobić. Dramat !

Dla potomnych:

Da się włączyć Aktywny tempomat po wymianie przycisków na kierownicy w Fordzie Edge z 2019 (polift) da się również włączyć INTELIGENTNY adaptacyjny tempomat - jest fajna instrukcja na YT od Pana Przemysława Stępień (nie wiem czy można odmienić jego nazwisko) ale on nie wspomina o tym, że trzeba również zmienić ustawienia w module IPMA - trzeba mu włączyć w bloku 706-01-02 xxxX-xxxx-xx - 9 - jeśli bez TJA i A jeśli z TJA.

W moim samochodzie sprawa wyglądała inaczej niż u znajomego u którego również włączyłem te opcje. Moje auto chciało kalibracji IPMA bez tego nie chciał załapać ustawień i przez to wyłączył pre-collision bo z kolei w innym rejestrze miałem ustawiony PRE-Collision na CCM+IPMA.

Jedynym minusem/błędem jaki zauważyłem to fakt, że po włączeniu aktywnego tempomatu w IPC mamy w menu opcje NORMALNY/INTELIGENTNY/INTELIGENTNY - gdzie Normalny to zwykły tempomat, pierwszy inteligentny to tempomat adaptacyjny a drugi inteligentny to tempomat adaptacyjny z czytaniem znaków.

Myślałem, że forum to miejsce gdzie się szuka pomocy a nie zarobku dlatego wrzucam informacje.

Kiedyś znajdę czas to wrzucę post z pełną informacją łącznie ze zdjęciami.

Da się również włączyć w samochodzie wyposażonym w automatyczne parkowanie włączyć LANE CENTERING - Jeszcze nie do końca to mi działa ale się da.

Doszedłem również do tego, że tempomat można włączyć w SYNC3 w sensie jego ustawienia więc zakładam, że przyciski nie są obowiązkowe - nie sprawdzałem.

Ostatnio edytowane przez Adi- ; 09-01-2026 o 21:23
Adi- jest offline   Odpowiedź z Cytatem