View Single Post
Stary 12-01-2026, 10:18   #3639
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Odbiór auta i spostrzeżenia eksploatacyjne

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Automatyczne parkowanie w Escape 2020 działa ok. Czas parkowania zależy od ilości miejsca tak naprawdę. Jedyne problemy, jakie z nim miewałem, to:
- przy parkowaniu wzdłuż parkuje do zewnetrznej linii, a nie do wewnętrzej/krawężnika. Oczywista oczywistość i nie ma jak inaczej, ale człowiek zaparkuje "lepiej", czyli bliżej, albo nie wjedzie na krawężnik, jeśli parkuje przy wąskich autach, tylko więcej odstanie po stronie drogi. To wszystko konsekwencja faktu, że samochód de facto nie widzi krawężnika, a dla człowieka to on jest punktem odniesienia.
- w zimie gdy z boku jest lód auto o tym nie wie, człowiek parkuje powolutku, automat "normalnie", po czym dociska hamulce i się ślizga
- w Escape 2020 uszkodzenie jednego z przednich wewnętrznych czujników (był martwy) nie skutkowało żadnym błędem w PAM. Do czasu, gdy w końcu się o tym dowiedziałem i go wymieniłem, automatyczne parkowanie było nieco bardziej agresywne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W jedenym przypadku (z obładowanym samochodem, wakacje, pełen box etc) przód "pocałował" mi zderzak samochodu przede mną (i przerwał procedurę). Po wymianie nie miałem uż przygód.
Innymi słowy, Parking Assist 2.0 jaki jest w Escape 2020 jest ok. Korzystam okazjonalnie (zawsze wzdłuż), szczególnie, gdy jest ciasno, nie mam pewności, czy warto kręcić - pozostawiam mu wykrycie luki i wpasowanie się w nią. Zdarza się, że poprawiam (patrz notka nt. krawężników). Nie jest to opcja, za którą warto się pokrajać, ale jak jest, to czasem się użyje.
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem