Temat: [Fusion - Mondeo USA] Brak wspomagania kierownicy
View Single Post
Stary 17-01-2026, 12:52   #49
PabloLyck
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Fusion
Silnik: 2,5
Rocznik: 2013
Question Awaria wspomagania

Witam forumowiczów. Mam Forda Fusion SE 2013 2.5 benzyna. Wyświetlił mi się błąd ABS, wspomagania , hill assist, etc. Przy skręcaniu gdy kierownica wraca do ustawienia "0" wyczuwałem drobne skoki, tak jakby nie obracała się płynnie. No i pod koniec zeszłego roku wstawiłem auto i stoi do dziś u mechanika. Powiedzieli mi tylko tyle, że po skasowaniu błędu wspomagania i wyjechania na jazdę próbną błąd wraca i wspomaganie przestaje działać (tam jest chyba elektryczne). Mechanik twierdzi, że nie ma schematów do amerykańców i chcą mi rozebrać przód i regenerować maglownicę, a wiem, że to jest duży koszt. Wcześniej przy tych błędach pomogła wymiana czujnika ABS w lewym kole. Teraz coś wspominają o czujniku prędkości koła. Moje pytanie - czy dysponuje ktoś schematami zasilania wspomagania do tego samochodu?
Czy ewentualnie jest tam dostęp aby sprawdzić silniczek wspomagania lub może jest jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za ten układ? Sorry za zagmatwany post ale już nie mam gdzie zapytać i nerwy mnie noszą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PabloLyck jest offline   Odpowiedź z Cytatem