Brak mocy w zakresie od 1500 do 2000 obrotów
Witam wszystkich, to mój pierwszy temat na forum więc proszę o wyrozumiałość gdyby coś było nie tak. Próbowałem szukać podobnych przypadków, ale takiego nie znalazłem. Do wieczora 31 grudnia wszystko działało prawidłowo, silnik był elastyczny i miał brzmienie poprawnie działającego silnika benzynowego. A teraz co się wydarzyło, pierwszego stycznia silnik stracił całkiem ochotę do zwiększania obrotów w zakresie 1500 - 2000 dodatkowo w tym przedziale obrzydliwie buczy. Tak nagle. Wkręca się do końca, ale i tak w całym zakresie obrotów dźwięk jest zmieniony. Nie szarpie, nie trzęsie się, nie wypadają zapłony. Błędów nie ma żadnych. ZFR działają. Ojej z filtrem wymieniony przed świętami(Ford 5W30). Kable, cewki, świece, zawory ZFR, przepływomierz mam dwa zestawy i zamiana też nic nie daje. Rozrząd wymieniony w czerwcu zeszłego roku. Jedyna nieprawidłowość jaką znalazłem to niedogrzanie, osiągał góra 72 stopnie. Wymieniłem termostat, teraz temperatura jest na poziomie 91 stopni, a silnik działa jeszcze gorzej. Stał się bardziej mułowaty i powyżej 2000 obr. Może ktoś też miał coś takiego i jakoś naprawił.
Ostatnio edytowane przez Marek Z ; 21-01-2026 o 22:28
|