View Single Post
Stary 22-01-2026, 16:54   #6
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Brak mocy w zakresie od 1500 do 2000 obrotów

Cytat:
Napisał Marek Z Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do buczenia to według mnie można to porównać do dziurawego wężyka w dolocie, taki niski basowy dźwięk, tylko że tu nie ma za wiele kombinacji na dolocie, nic nie syczy przy silniku i nic nie utrudnia rozruchu ani nie zakłóca wolnych obrotów.
Pewnie tam zaglądałeś, ale wolę zapytać.
1. Do filtra powietrza zaglądałeś?
2. Czy rura dolotowa pomiędzy filtrem a przepustnicą jest OK? Tam nieszczelność może zakłócić działanie/wskazania MAF. Obroty i rozruch nie będą zakłócone, ponieważ ew. nieszczelność jest jeszcze przed przepustnicą. Po uruchomieniu podczas rozgrzewania silnik i tak pracuje na mapach i odczyty tleny z sond są pomijane i wtedy też ekologia oraz stakład mieszanki są tematem drugorzędnym. Po rozgrzaniu silnika to się zmienia i tu dochodzimy to momentu w którym podniosłeś temperaturę silnika wymieniając termostat. Silnik bardziej rozgrzany, więc paliwa może dostawać mniej i mu się pogorszyło. Jakąś logikę doszukać się można. Postaram się wieczorem zając stanowisko w kwestii układu wydechowego, kata i twojego przebiegu. Obecnie mam w domu dwa auta z takimi silnikami, gdzie jeden to PNDA, a drugi PNDD i w tym drugim był jakiś problem u poprzedniego właściciela związany z tym, co po stronie wydechu, ale szczegółów nie znam. Jest OK, więc tematu nie drążyłem.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem