|
ford::professional
Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
Odp: Brak mocy w zakresie od 1500 do 2000 obrotów
By zakończyć sprawę dolotu pozostanie porównanie odczytów z MAF. O ile odczyty zrobione na postoju nie są dla mnie problemem, to z odczytami podczas jazdy będę miał mały kłopot, bo przydałby się ktoś w miarę kumaty za kierownicą, więc muszę kogoś znaleźć. Jak nikt w tej kwestii na forum nie pomoże, to coś przez weekend wymyślę.
Teraz o wydechu.
Od niedawna mam Focusa 3,5 z silnikiem PNDD. To to samo, co PNDA tylko z normą Euro 6. Przebieg 114000 km i poprzedni właściciel zrobił (lub bardzie zapłacił za) rzeczy dziwne, jak na ten przebieg w tym silniku. Zmieniony tłumik końcowy, czyszczony katalizator (na wydrukach widać różnicę w przepływie i ciśnieniu), wymienione dwie sondy (nie wiem, które i nie na oryginały, bo zbyt tanie na paragonie), wgrany najnowszy soft do PCM. Silnik póki co pracuje idealnie choć wyczuwam pewne różnice pomiędzy PNDA i PNDD. Nie wiem czy to efekt różnych norm Euro, czy też innych przełożeń wpisanych w centralną konfigurację. Nie wiem także co było przyczyną tak kompleksowego podejścia do układu wydechowego.
Skoro oboje pomyśleliśmy o wydechu, czy też katalizatorze uznałem za stosowne o tym wspomnieć.
|