Komunikat " filtr DPF zapchany, jedz do czyszczenia ", nie można wypalić statycznie
Witam.
Mam problem z Rangerem 3.2(2017r.). Po przejechaniu okolo 80-100 km wyskoczył błąd na desce " filtr DPF zapchany, jedz do czyszczenia ". Po podłączeniu FORScana % zapełnienia DPF pokazało na 1555% co dla mnie było szokiem. Tak duza wartość ? Próba starycznego wypalenia po 80% na pasku postępu nie powiodła się, poziom napełnienia wzrósł do 1570%. Czy to mozliwe ? Tak zatkany DPF czy może walnięty któryś czujnik ?
Coś jeszcze sprawdzic zeby zdiagnozować problem ? Czy dawać od razu DPF do czyszczenia ?
Czujnik różnicy ciśnień wskazuje 10 kPa na biegu jałowym.
Przy okazji jest jeszcze błąd P20BA oraz P0335 od czujnika wałka korbowego.
Dodatkowo
Przez cały tydzień samochód jeździł normalnie, a od wczoraj czasami gaśnie podczas jazdy przy dojeżdżaniu np. do ronda. Nie wiem czy jest to spowodowane tym DPFem, czy może błędem P0335 od czujnika wałka.
Brak żadnych innych komunikatów, ani kontrolek wyświeltających, że coś jest nie tak, oprócz tego komunikatu o zapchanym DPFie. Nie czuć też, żeby jakoś nie miał mocy. Jedzie, wydaje mi się, normalnie. Przy takim zapchaniu DPF nie powinno być czuć drastycznego spadku mocy ?
Proszę o jakieś porady za co się najpierw zabrać. Jakby potrzeba było więcej informacji to proszę pisać.
Z góry dzięki !
|