View Single Post
Stary 26-01-2026, 14:12   #21
Marek Z
ford::beginner

Imię: Marek
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Brak mocy w zakresie od 1500 do 2000 obrotów

papkin44, wałki jak najbardziej zmieniają położenie dokładnie tak jak piszesz. Mam zapisane różne zestawienia pracy wałków forscanem. Tylko wydaje mi się że, przy większej ilości pidów czytanych na raz te wykresy mogą być przekłamane. Widoczne na nich są opóźnienia zadanego i osiągniętego położenia wałków, ale bardzo krótkie. To w końcu układ hydrauliczny i potrzeba chwilę aby po przestawieniu zaworu przestawiło się kółko. Tylko nie wiem ile. Druga sprawa o której jeszcze nie pisałem, to znany problem który był kiedyś poruszany na forum i miał tytuł "przytyka się silnik". Nie rozumiem do końca tego nazewnictwa, o co dokładnie autorowi chodziło. Ale w którymś momencie ktoś zorientował się że to wyłączająca się regulacja faz rozrządu. Ja też mam tą przypadłość od czasu kiedy zrobiło się zimno. Zgaszenie i ponowne uruchomienie silnika to załatwia. Ale to o czym tu zacząłem to dodatkowa usterka. Nawet przy wyłączonej refulacji faz tego problemu nie było. Bardzo dobrze że mam tamtą przypadłość bo mam porównanie. Thesperado, to jest w tym zakresie najbardziej odczuwalne, może być każdy inny bieg i obroty od 1500 do 2000.
Marek Z jest offline   Odpowiedź z Cytatem