View Single Post
Stary Wczoraj, 16:34   #26
papkin44
ford::advanced

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Brak mocy w zakresie od 1500 do 2000 obrotów

Super filmik od @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] !
Obserwowałem wałek ssący, który aktywował się sporadycznie (przyspieszenie otwarcia zaworów dolotowych względem GMP), a jeśli już to przy przepustnicy minimum 16%.

Stąd wniosek, @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] _Z może coś nie tak z przepustnicą (potencjometr)?
Alternatywnie: coś z nie tak z KZFR dolotu (że niby trudno mu przejść w tryb active na zadane większe obciążenie / otwarcie przepustnicy).

EDIT: teraz mi się przypomniało, że jak robiłem kilka lat temu swap silnika, to miałem problem z falującymi obrotami, przepustnica nie była przezbrajana, ale sam ją wymieniłem myśląc że tam pies pogrzebany, ale nie! Miałem nieszczelność w układzie podciśnienia, bo mechanik-partacz zapomniał o wężyku od parownika LPG do dolotu. Podpiąłem jak powinno być, wróciły stabilne obroty, ale silnik dławiło właśnie w zakresach 1500-3000. Po miesiącu wstawiłem z powrotem przepustnicę i było już całkiem całkiem. Różnica wyraźna, do tej pory jeżdżę na tej przepustnicy, tyle że w międzyczasie regulowałem luzy zaworowe bo były poniżej normy, niektóre bliskie podparcia.

Ostatnio edytowane przez papkin44 ; Wczoraj o 16:42
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem