Temat: [Mondeo 2007-2014] Bardzo częste wypalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 29-01-2026, 17:09   #754
A2A
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: MK4
Silnik: 2.2 TDCI 200 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Bardzo częste wypalanie filtra DPF

Witajcie.
Duzo ludzi wspomnialo tu o jakichs aktualizacjach ktory Ford wgrywal ze wzgledu na afere Dieselgate.
Mimo ze wydaje sie to niewiarygodne aby Ford celowo pogarszal parametry wydajnosci naszych aut, zaczalem o tym myslec i naszla mnie taka mysl ze jesli czesto piszecie ze osprzet silnika + wszystkie skladowe systemu dopalania DPF + parametry pracy silnika sa ok, to moze cos w tym jest.

1 zaczalem przegladac Forscana i mimo ze po kazdej wymianie oleju , byla kasowana inspekcja (interwal, ktory mozna zmieniac ustawiony jest na 10000km) to pid pokazujacy odleglosc od ostatniej wymiany oleju pokazuje juz ponad 63000 km i z kazdym km rosnie a nie mozna go wykasowac
Do tego pid pokazujacy odleglosc do nastepnej wymiany rowniez pokazuje taka sama ilosc km i tez rownomiernie rosnie.
Co ciekawe , zgadzaloby sie to prawie idealnie z mityczna bariera 200 000 km bo aktualnie mam nieco ponad 261000 km a auto kupilem rok temu przy przebiegu +/- 230 000 gdzie gosc wymienil DPF i wszystko w kolo twierdzac ze DPF zaczal sie nadmiernie szybko zapelniac a czyszczenie nic nie dalo.
Czy ktos moglby sprawdzic jak wygladaja te pidy u siebie ?
Moze to jest jakis klucz w sprawie ?

2 Jest ogrom wiadomosci o aktualizacji softu , Convers+ itp
A czy ktos probowal zrobic jakby aktualizacje calego softu do ustawien fabrycznych ?
I tu pytanie, czy ktorys z forumowych tunerow, posiada oryginalna pierwsza wersje softu sterownika ?
Chetnie , oczywiscie nie za darmo, sprobowalbym wgrac taka wersje do swojego auta, poniewaz jest to rocznik 2011 i podejrzewam ze mogl sie jeszcze zalapac na te pseudo eko wirusy w serwisie.

3 Skala pracy jaka pokazuja wykresy na Forscanie to 0-125% i zdarza sie ze przez ulamki sekund taki wynik mi sie pokazuje na wykresach.
Przy stalej , spokojnej jedzie +/- 2000-2500 obr moj ERG pokazuje przewaznie 60-70%
Ogolnie parametry maf map itp sa ok i EGR tez czysty
Czy to tez nie jest troche za duzo jak na nasze silniki i taka jazde ?
Nie powinno byc 30-40 % ?
To tez daje mi jakby do myslenia ze gdyby skala byla do 100% czyli odjac te 25% to moze jednoczesnie otwarcia EGR bylyby wlasnie +/- takie jak podalem. Czy tu jednak bladze ?

Ostatnio edytowane przez A2A ; 29-01-2026 o 18:59
A2A jest offline   Odpowiedź z Cytatem