@
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
, używałem i nadal używam kilka Fordów z silnikami benzynowymi z rodziny Sigma/Duratec i także nie wierzę, tylko najlepiej to niespotykane zjawisko oddałby raczej film, a nie fotka.
Cytat:
|
Na jakiś zagranicznych forach wyczytałem, że jedyna możliwość, przy sprawnym termostacie jest taka, że układ może być zapowietrzony lub nagrzewnica zabiera za dużo ciepła?
|
Sprawny układ chłodzenia odpowietrza się sam w tym samochodzie. Ogrzewając wnętrze auta do 22 - 23 stopni przy mrozach nie mam i nigdy nie miałem problemów, aby temperatura cieczy przekroczyła 80 stopni, ponieważ chłodnica jest odcięta termostatem. Oczywiście nie polegam na wskaźniku w liczniku. Nagrzewnica nie ma jak odebrać zbyt dużo ciepła nawet grzejąc na maksa. Zwróć uwagę na jej powierzchnie i przekroje przewodów zasilających ją w płyn i porównaj to z chłodnicą
Może termostat jest wadliwy, a może założony odwrotnie. Dawno w te rejony nie zaglądałem, ale jak mi się wydaje, to można zrobić coś takiego. Koledzy, którzy są bardziej na bieżąco w tym temacie powinni to moje "się wydaje" skorygować.