1.6 TDCI 109 KM, Nie odpala w niskich temperaturach, zapchany DPF
Cześć tak się zastanawiam skąd wynika ten problem, ponieważ nałożyły się dwa czynniki, zapchany dpf (nie idzie wypalić przez komputer, trzeba demontować i dać do prania), oraz niskie temperatury. Ale po kolei, wyskoczył błąd dpf auto straciło moc itp. standard. Odstawiłem na parking umówiłem się do mechanika, na drugi dzień chce ruszyć i nie da rady, było jakoś -15. W sensie akumulator ma prąd, rozrusznik kręci i w momencie jak odpala zaraz gaśnie. Pierwsza myśl filtr paliwa, ogrzałem go udało się raz go odpalić. Ok poczekałem aż się zrobi cieplej, przy -6 odpaliłem z trudem, do kulałem się do mechanika wymienili filtr paliwa, niestety dpf jak już pisałem się nie udało wypalić. Jak temperatura oscylowała w granicach -5 było ok, sprawdzałem normalnie odpalał. Ale dziś w nocy znów spadła do około -12 stopni, rano przy -8 próbowałem odpalić i to samo co było. Kręci jak już ma odpalić to zaraz gaśnie. Jak by paliwa nie dostawał. Czy zawalony dpf może mieć na to wpływ? Wydaję mi się że nie. Jak cos to 1.6 tdci 109km, paliwo leje tylko na orlenie, mam ponad pół zbiornika, dolałem uszlachetniacz właśnie przeciw takim akcjom. Pytam na szybko bo wlasnie jutro mam odstawić auto na pranie dpf, pytanie czy odpali.
Ostatnio edytowane przez Arme89 ; 09-02-2026 o 14:55
Powód: Rozszerzenie tytułu
|