View Single Post
Stary 10-02-2026, 12:53   #1
KyluAce
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: Ford Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2024
Domyślnie Wymiana oleju a aplikacja mobilna Ford (usługa jakość oleju)

Witajcie,

posiadam Forda Kugę z 2024 roku i zbliża się termin wymiany oleju. Aktualnie aplikacja pokazuje stan oleju na poziomie 5%, więc wiem, że wymiana jest już konieczna. Zastanawiam się jednak, jak najlepiej się do tego zabrać.

Czytałem opinie, że najlepiej umawiać serwis przez aplikację, bo wtedy z góry wiadomo, ile zapłacimy, a przy umawianiu telefonicznym bywa z tym różnie (a podobno ceny mogą być wyższe). I tu zaczynają się moje wątpliwości.

Po wpisaniu danych w aplikacji dostałem tzw. rekomendowaną usługę o nazwie „Jakość oleju”, ale cena widnieje jako „cena na życzenie”. Nie do końca rozumiem, co dokładnie obejmuje ta usługa i co faktycznie jest w jej zakresie. Zakładam, że przy wymianie oleju powinien być również wymieniony filtr oleju, a być może także filtr powietrza i kabinowy ale nigdzie nie jest to jasno opisane.

Z kolei po przescrollowaniu listy usług w aplikacji znalazłem pozycję „Wymiana oleju silnik benzynowy” w cenie 729 zł.

No i teraz pytanie:
co właściwie powinienem wybrać?
Czym dokładnie jest usługa „Jakość oleju” i czym różni się od standardowej wymiany oleju?
Czy rzeczywiście lepiej umawiać się przez aplikację, czy może kontakt telefoniczny z ASO ma więcej sensu?
Jak sama wymiana oleju ma się do okresowego przeglądu który oferuje ford (raz na 2 lata albo po 30k km)

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i doświadczenia 👍
KyluAce jest offline   Odpowiedź z Cytatem