Odp: Brak mocy w zakresie od 1500 do 2000 obrotów
Zrobiło się trochę cieplej i naszło mnie na przejażdżkę fordem. Do rozrządu oczywiście nie zaglądałem. Na którymś filmiku była wartość podciśnienia w kolektorze ssącym i wartość ciśnienia, pewnie atmosferycznego "BARO". Ale nie ma czujnika MAP, a czujnik ciśnienia atmosferycznego to podobno w sterowniku jest. Podobno, w MK2 2.0 była chociaż dziurka w obudowie, więc powiedzmy że tam był. Wychodzi na to, że to wartości wyliczane i tylko ten co napisał soft wie jak. "BARO" raczej zawsze stoi w miejscu, MAP na bezczynności i rozgrzanym silniku podaje 30 kPa, czyli jakieś -0,7 Bar. Zmierzyłem MAP wakuometrem i wyszło -0,6 Bar. Reakcja na gaz też była prawidłowa. Wydech nie zapchany, silnik sprawny. Następnie sprawdziłem jak zachowują się sondy podczas przyśpieszania. Ano nijak, oscylują sobie jakby nigdy nic. Dopiero powyżej 3000 rpm robi się bogato. To jak to ma przyśpieszać? I wracając do podciśnienia, po wciśnięciu gazu wyrównuje się do atmosferycznego co oznacza 100% obciążenia. Może dla tego nie robi się bogato bo i po co skoro już jest deska. Albo forscan bzdury wyświetla. Nie rozumiem tego. Co do tego patentu z aledrogo, to tak, czytałem że pęka i wpada do dzwonu.
|