View Single Post
Stary 24-08-2004, 09:32   #4
Peter
ford::advanced

Domyślnie

czesc

to co piszesz to rzeczywiscie horror-szczegolnie ze jest to nowej generacji diesel ktory wymaga zdecydowanie dobrej obslugi

jesli chodzi o olej forda 5W-30 to rzeczywscie nie jest najjasniejszy, - jego kolor troche wpada w taki ciemniejszy braz - mi tez kiedys serwis w swidnicy odmierzyl 5 litrow w jakiejs plastykowej konewce - ale jak to zobaczylem to im powiedzialem ze tego nie chce i kupilem u nich nowy 5litrowy baniak ktory przy mnie otworzyli
(serwisu nie chce krytykowac bo tak naprawde jest najporzadniejszy z tych jakie widzialem)

generalnie o olejach mozesz poczytac na forum, ale 5W-30 forda ( i innych producentow) nie jest olejem w pelni syntetycznym - z serii 5 syntetyczne to 5W-40 i 5W-50
ja wlalem raz ten olej w ASO ale wiecej juz tego nie nalalem - jakos nie mialem do tego zbyt duzego zaufania -
a za kupowaniem olejow w tzn puszkach/ baniakach przemawiaja dwie rzeczy - po pierwsze jak jest otwarty przy Tobie to wiesz ze nie jest to jakis przekret - no i jak juz napisalem serwis w tej konewce odmierzyl mi 5l (ps:wszedzie tak robia nie tylko tam) i za tyle pewnie by mnie skasowali podczas gdy w instrukcji jest napisane 4.25l a zeby bylo jeszcze ciekawiej nigdy nie wchodzi tyle ile pisze w instrukcji - u mnie zamiast 4.25 wchodzi rowno 4l - tak samo jest zreszta np. przy wymianie plynu w chlodnicy - rozmawialem kiedys z mechanikiem z ASO i przyznal ze nie sa w stanie sposcic wszystkiego bo czesc zostaje w bloku silnika...

pozdrawiam
Peter jest offline   Odpowiedź z Cytatem