Ja zaś polecam bagażnik włoski firmy La Prealpina LP 49. Cena zakupu z kosztem przesyłki to ok. 480 zł. Sklep internetowy:
www.aih.pl. Cena niższa od Thule. Wygląd lepszy. A czy lepszy? Zainstalowałem go u siebie i w zasadzie jestem zadowolony. Aerodynamiczny (nie wydaje "dźwięków" w czasie jazdy. Belki aluminiowe i wkładkami plastykowymi pod przewożone przedmoty. Jedyne zastrzeżenie dotyczy sposobu montażu na dachu Fuzji ("łapy" tzw. kitu zaciskają się na belkach dachu). No i ta instrukcja montażu bagażnika. Stosując ją nie mogłem zamontować bagażnika i w zdenerwowaniu i kolejnych próbach zamontowania - w pewnym momencie bagażnik zarysował mi lakier (sugeruję w trakcie montażu przez jedną osobę dach pod belką bagażnika na czas montażu ochronić przez podłożenie koca, gąbki lub czegoś podobnego). I nie dociągać śrub aż do momentu gdy wyprostują się wstępnie wygięte belki bagażnika (zgodnie z instrukcją)! Wcześniej powyginają się "łapy" kitu, zaczną odstawać od profilu belki dachowej i trzeba będzie je doginać (na szczęście są wykonane z miękkiej blach stalowej. W sumie bagaznik jest OK.
Wielka szkoda,że Ford "zapomniał" o kilku gwintowanych otworach do montażu bagażnika i bagażnik spoczywa na lakierze.
A propos: ASO w Krakowie sprzedaje własnie do Fuzji bagazniki LP 47/49, ale jak zwykle z ko(s)micznymi cenami. Kto im kupi bagażnik o 150 zł droższy o oferowanego w Internecie?
Panowie w ASO całkowiciestracili zdrowy rozsadek. Ale i tak lubię czasem zaglądać do ASO by się pośmiać. Ostatnio sprawdziłem cenę pokrowców szytych przez Lugano. Cena u producenta 274 zł, a w ASO Euro Car 450 zł + 200 zł za założenie= 650 zł. Kupiłem za 274 zł + koszt przesyłki), założę sobie sam i zostanie mi 350 zł!
Z pozdrowieństwami
Ford Fusion FX Silver 1.4