View Single Post
Stary 25-11-2004, 12:03   #1
Juwisz

Domyślnie Diesel- pompa wtryskowa

Mam pytanie do użytkowników diesla. Prawdopodobnie pompa wtryskowa nie trzyma paliwa po wyłączeniu silnika, bo paliwo cofa się z pompy. Czy w dieslach jest jakiś zawór zwrotny czy raczej pompa do naprawy? W dodatku silnik ma słabszą kompresję nie powinien: 28 (a powinien chyba 30-32). Czy ktoś miał podobny problem z dieslem, że musiał poprawić kompresję? Z wymianą jakich części to się wiąże (pierścienie, szlifowanie tłoków, uszczelka pod głowicę)? Mechanior przez 2 dni szukał przyczyny (samochód nie chce palić rano jak jest mróz), regulował obroty, zapłon itd, ale dziś rano jak zwykle samochód nie odpalił. Silnik po odpaleniu chodzi elegancko, kopa ma dużo lepszego niż kilka dni temu. Poradzcie co ewentualnie można jeszcze sprawdzić, żeby nie robić remontu silnika? Myślałem, że to wina świec (dziwne, ale jeździłem na 2 świecach, a dodatkowo 3 świeca wczoraj padła - czy to normalne że świece wytrzymują po kilka miesięcy?). Ale rano przekonałem się, że nawet z dobrymi świecami silnik nie odpala. Wszystkie filtry nowe, rurki paliwowe w porządku. Chyba coś mnie trafi z tym dieslem.
  Odpowiedź z Cytatem