Temat: [Mondeo 1996-2000] Regulator napięcia td
View Single Post
Stary 22-01-2005, 08:07   #1
DaSilva
ford::beginner

Imię: Artur
Model: Focus MK3 Tytanium
Silnik: 1.6 EB 150 KM, 2.0 TDCi 150 KM
Rocznik: 2012; 2017
Domyślnie Regulator napięcia td

Witam

Wczoraj popełniłem wymianę ?reglera? w moim Mondziu,
Z lekka obawą podchodziłem do tego czynu ale jakoś poszło, sprzęt:
śrubokręt płaski, klucz 10, torks (chyba 25)
Wymiana okazała się banalnie prosta i czas potrzebny na to jakieś 45 min.
Początek to demontaż interkulera: czyli od bloku odkręcamy po 2 śrubki przytrzymujące chłodniczkę z lewej str. i 2 z drugiej strony następnie odkręcamy śrubokrętem płaskim (lub innym narzędziem luzujemy) opaskę po lewej stronie na łączniku gumowym (w kształcie litery C ) pomiędzy chłodnicą a ?dolotem? i powietrza, wyciągamy intercolera do góry (lekko wyszarpując z prawej strony- tam na wcisk wchodzi łącznik chłodnicy powietrza z kanałem dolotowym z kierunku filtra)
Teraz jak na dłoni widać alternator (znaczy się jak na prawym błotniku się położymy) i tu potrzebne będą Torksy, w zależności od modelu alternatora albo przykręcone na 2 lub na 4 śrubki ? popełniamy wymianę i ........ po wyjęciu reglera tak dla pewności kontrolnie sprawdzamy czy w środku szczotki mają się po czym ślizgać ? dla ?lajkoników? powinny chodzić w 2-uch obok siebie ustawionych ?tunelikach? umiejscowionych na ośce- sory za banalny opis ale znane są przypadki w przyrodzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak wszystko jest OK. to składamy w odwrotnej kolejności do rozkładania i w drogę, po ok. 5 km możemy stwierdzić czy wszystko jest dobrze, jak tak to zapominamy o temacie i jeździmy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koszt:
Regulator napięcia ? 35- 45 PLN ? jeżeli to standard Bosh-owski (są 2 modele o średnicy 28 i 32 - więc wygodniej pujść z wymontowanym użądzonkiem)
Albo 135 PLN jak to jakiś cudeńko co było u mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w sklepie powiedzieli, że to jakiś lepsiejszy model i dłużej będzie chodził niż zwykły (ściągali z hurtowni extra- no i oczywista, że mój zabrali na wzór).
A z ciekawostek to regulator jaki ja kupiłem jest bez szczotko-trzymacza czyli jak są szczotki na wykończeniu to .... ale lepiej teraz niż za jakiś czas znowu powtarzać zabawę

Ale się rozpisałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 14-03-2016 o 17:27
DaSilva jest offline   Odpowiedź z Cytatem