Temat: [Mondeo 1993-1996] Autoalarm procedura uzbrojenia
View Single Post
Stary 22-03-2005, 07:27   #40
Mondzio
ford::advanced

Imię: KRZYSIEK
Model: mondeo mk4
Silnik: 2TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie

Cytat:
Napisał pieciag
.....robienia fotki dowiedziałem się czegoś nowego. Otóż, po kilkukrotnym wciśnięciu czujki uzbraja mi się alarm lub coś w tym stylu, ponieważ każde wciśnięcie jej i puszczenie powoduje mrugnięcie kierunkowskazami z krótkim sygnałem dźwiękowym.

to nic innego jak wejscie w tryb serwisowy alarmu. Po wcisnieciu ktorejkolwiek z czujek monitorujacych otwarcie ktorejs czesci samochodu 5-8 razy w ciagu 10s przechodzi sie wlasnie w taki tryb. Sluzy to sprawdzeniu czy wszystkie wylaczniki dzialaja, a wiec piskanie bedzie przy przy otwieraniu drzwi, pokrywy silnika, bagaznika i przekreceniu kluczyka. Jesli przy ktorejs z tych czynnosci bedzie cisza tzn ze wlacznik przy danych drzwiach lub okablowanie nie dziala. Podczas tej zabawy dioda swieci caly czas a wychodzi sie z tego poprzez pozostawienie samochodu samemu sobie na ok 20s. Wysjcie z trybu sygnalizowane jest jednym dluzszym piknieciem.

W moim samochodzie ten test jest zdawany na piatke mimo ze nie ma alarmu (tzn jest ale fabrycznie nieuruchomiony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) Juz jestem prawie przekonany ze moj modul obsluzy alarm tylko brakuje mi ..... i tu poprosze o pomoc osoby z alarmem:

- syrenki - czy ta w oryginale jest z wlasnym zasilaniem czy nie?? (mysle ze jest zwykla ale chce miec pewnosc) ile od niej odchodzi kabelkow?
- wlacznikow pod maska i pod klapa bagaznika
- przekaznikow do kierunkowskazow ( bialych - takie same sa do swiatel np. drogowych )
- nie wiem jeszcze czy konieczne jest podlaczanie alarmu do radia (mam nieoryginalne), ale z tym sobie ewentualnie poradze inaczej

Zastanawia mnie jeszcze co zrobic z wejsciami czujnikow ultradzwiekowych bo ich oczywiscie tez nie mam. Ciekawe ile kosztuja takie malenstwa w uzywce. Wczoraj po sprawdzeniu okazalo sie ze cala kablologie mam juz polozona, a brakuje tylko aparatow. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał waldezk
1. jak założyłem zwore na gniazdku koło płynu spryskiwacza, to znika masa z cewki przekaźnika zapłonu ale na czas 2 mrugnięć kierunków, jak zwory nie było to masa była cały czas,
jak na to wpadles ??

Cytat:
Napisał waldezk
2. nie mam czujników ultradźwięków, pytanie czy to ma znaczenie przy uzbrajaniu (czy centralka kontroluje stan tych wyjść), bo wg sam naprawiam... są one opcjonalne,
no wlasnie - czy te wejscia alarmu sa po prostu zwarte przy samej centralce?? tez mnie to zastanawia

Cytat:
Napisał waldezk
3. syreny i buzera nie znalazłem,
czego jeszcze nie rozgryzałem n
syrena w sedanie i liftbacku w lewym boczku bagaznika a w kombi po prawej, buzzer gdzies w okolicach filtra przeciwpylkowego

Cytat:
4. przewód z alarmu do radia - prawdopodobnie do masy przy podłaczonym radiu, ale założyłem już koncówki ISO, musze to sprawdzić
tez sklaniam sie do tego ze powinna byc masa jesli wszystko OK

Cytat:
Napisał waldezk
5. wychodzi też przewód z końcówki C451b/4 do [to engine comp. light switch] - ale gdzie to jest to nie rozgryzłam tego.
mysle ze jest to przelacznik ktory w pozycji zamknietej klapy zamyka obwod i pozwala uzbroic alarm a przy otwartej masce i wlaczonych co najmniej swiatlach pozycyjnych zapala lampke nad silnikiem ( pewnie w wyzszym standardzie wyposazenia) wystarczajacy jest jednak zwykly wlacznik zwierajacy te przewody dochodzace do wtyczki obok zbiornika na plyn do spryskiwaczy wlacznik

Cytat:
Napisał waldezk
alarm mondka to dziwna rzecz n, przewód idący z centralki do radia zwarłem do masy i jest teraz tak: jak zamknę auto będąć w środku (2 look, szyby opuszczone n ) to teraz jak przekręce kluczyk w stacyjce na zasilanie, auto mi sie otwiera, znaczy puszczają zamki wcześniej jak przewód idący do radia wisiał w powietrzu to auto mogłem odpaić ale zamki trzymały i nie dało sie bez kluczyka otworzyć. Oczywiście zwora przy baniaku od płynu założona.
Idę szukać dalej.
a to dosc ciekawe - wesze w tym taki zamysl - jesli samochod jest zaryglowany to pozostawienie kogos w srodku jest bardzo niebezpieczne (wspomina o tym kazda instrukcja aby nie zamykac nikogo w taki sposob ze wzgledu na stoczenie sie auta, pozar ..... i niemoznosc wyjscia wowczas ze srodka np. dziecka). W momencie kiedy alarm "widzi" ze autko jest zamkniete podwojnie, a jednak ktos jest w srodku (wlaczenie radia lub stacyjki) po prostu otwiera drzwi. Podobnie jest w sytuacji kiedy jedzie sie z zamknietymi od srodka drzwiami i zadziala czujnik poduchy powietrznej - drzwi sa automatycznie otwierane zeby umozliwic ewakuacje.

Takich ciekawostek nie podlaczy nikt w dopinanym osobnym alarmie - dlatego mysle ze warto rozgryzc ten fabryczny. A inne zabezpieczenia oczywiscie tez jak najbardziej . Ale o tym ... sza.. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.