View Single Post
Stary 13-05-2005, 10:07   #6
Diabel
ford::beginner

Domyślnie

Dzieki wszystkim za cenne uwagi

Zdecydowałem sie na założenie sekwencyjnego wtrysku, instalacja na podzespołach Lovato, sterownik DT Gaz, podgrzewana listwa wtryskiwaczy. Zapłaciłem 3400 PLN (zbiornik w kole 42l). Przejechałem już ponad 1000km i jak na razie nie mam zastrzeżeń. Nie odczuwam różnicy między benzyną a LPG, przełączenie (jak i dynamiczna jazda) jest płynne bez szarpania - krótko mówiąc jak na razie jestem zadowolony.

Jeśli chodzi o zawory i cały ten temat w Focusach to zabezpieczeniem przed ich rozregulowaniem i wypalaniem jest tzw. duplikator. Jest to urządzenie na zasadzie skraplacza (jak w króplówkach) które rozprowadza specjalny olej (dodatkowo montowany zbiorniczek) po zaworach. Jedna buteleczka (80 PLN) oleju starcza na ok. 30k km. W każdym razie na 20 warsztatów do ktorych dzwoniłem w okolicach Wawy tylko w 4 wiedzieli coś o tych problemach z zaworami, 2 definitywnie odmówiły instalacji nie chcąc ponosić ryzyka. Skończyło sie na warsztacie gdzie doskonale znali ten temat i sposób ochrony tych nieszczesnych zaworów. Czego dowodem jest 2 letnia gwarancja na ta instalacje.

Pozdro
Diabel jest offline   Odpowiedź z Cytatem