View Single Post
Stary 17-06-2005, 13:27   #49
fokasa
FCP member

Model: KA
Silnik: 1.3
Rocznik: 2003
Domyślnie

To ja dorzucę jeszcze swoje trzy grosze, bo przejechałem juz jakieś 4000 km z blosem, i mam następujące obserwacje, przy blosie występuje duża powtarzalność zużycia paliwa, bez względu na różne stacje tankowania i warunki na drodze, wolne obroty są dużo równiejsze, i moc oraz moment obrotowy są równe w całym zakresie obrotów, silnik bez problemu wkręca się na maksimum swoich obrotów z czym miał problem przy klasycznych mikserach.

Teraz jeśli chodzi o opory ssania, nie mogę się zgodzić że blos daje większe opory niż klasyczny mikser, w końcu działa prawie jak przepustnica, co w moim przypadku potwierdziła hamownia gdzie zanotowałem takie wyniki;

Benzyna miksery - moc maksymalna 106 KM moment 182 Nm
Gaz miksery - moc 90,4 kM moment 174 Nm
Benzyna blos - moc 141,6 kM moment 199 Nm
Gaz blos - moc 140,5 kM moment 201 Nm
Nominalnie - moc 145 kM moment 222 Nm

I jeszcze jedna uwaga faktycznie blosa można wyregulować bez hamowni i u mnie tak się skończyło, ale prawdą jest również że skończyło się zmianą geometrii trójkątnego otworu w prowadnicy tłoka w blosie i dopiero to dało pożądany efekt, a według montażysty do każdego silnika (chodzi o typ a nie o egzemplarz) powinno się inaczej dobrać kształt tego otworu.

To chyba na tyle
ale się napstrykałem ;-)

lukas 1214 - nie ma za co ;-))

pozdrawiam
Marcin

[ Dodano: 2005-06-17, 13:31 ]
I jeszcze jedno blos jest wrażliwy na zabrudzenia warto zainwestować w filtr fazy lotnej.

I teraz to już na prawdę wszystko ;-)))
fokasa jest offline