Cytat:
|
Napisał Bauma
Pzy a tak przy okazji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mam podobne pytanie bo tez odnosnie oswietlenia ale dokladnie to chodzi mi o wytrzymalosc kabli tzn tez narzekam na oswietlenie w mondziu i chce zalozyc neon albo listwe diodowa i podlaczyc do lampki na suficie. oczywiscie z tej lampki wywale zarowke tylko czy kable to wytrzymaja bo ta listwa czy neon napewno mocniejsza jest niz 10W a taka mam tam zaroweczke a chce podlaczyc wlasnie do tej lampi zeby ten neonik sie zapalal tak jak lampka czyli np przy otwieraniu drzwi?
moge podlaczyc pod jedna lampe 2 neony albo 2 listwy? w bagazniku to samo bym chcial zrobic
kiepski ze mnie elektryk dlatego sie pytam wole nie spalic przewodow Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Diody spokojnie możesz podłączyć bez obawy o instalację. W
tym wątku znajdziesz trochę technicznych dywagacji na podobny temat.
Przy czym, jeśli masz zamiar zrobić sobie "świecącą listwę" to lepiej będzie jak połączysz diody w szereg (10 albo 11 diod, pamiętając oczywiście o ich odpowiedniej polaryzacji) i pominiesz rezystor.
Gdybyś chciał połączyć diody równolegle (każdą wyposażając w rezystor obniżający napięcie) to będziesz miał większy pobór mocy takiego układu (o sumę strat mocy na każdym z rezystorów).
Możesz też oczywiście zastosować >kombinacje<
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mieszane, np. 5 diod szeregowo z rezystorem (oczywiście o odpowiednio mniejszej rezystancji niż dla jednej diody), itp.
moja przygoda z Fordem już się skończyła...
jednak miło wspominam wspólne chwile z moim Mondkiem

i 120.000 km, które wspólnie przemierzyliśmy...