View Single Post
Stary 23-08-2005, 15:03   #102
gondoljerzy
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Napisał Struna
hmmmm - dziwne troszkę - znaczy nie mówię że coś nei tak - ale jaką różnice dla blosa stanowi czy będzi eprzed czy za przepływomierzem - przeciezi jedno i drugie otwiera zię od przepływu a nie od podciśnienia.
Otwiera się od przepływu, ale zasysanie gazu zależy od podciśnienia. Podciśnienie w Blosie zależy nie tylko od przepływu, ale jest sumą podciśnień wnoszonych przez wszystkie elementy dolotu (filtr, rury dolotowe, przepływomierz) i podciśnienia wynikającego z przepływu.
To działa analogicznie jak kryzowanie dolotu przez kiepskich gazowników w celu poprawienia zasysania gazu z miksera. Mikser ten sam, przepływ tez ten sam, a zasysanie silniejsze.

Ponawiam moją prośbę do innych posiadaczy Blosów, zwłaszcza tych, które działają im bez modyfikacji i przed przeływomierzem, o podanie numerów katalogowych ich blosów i wymiarów szczeliny w rurce.
Moja szczelina miała około 0,8-0,9mm na dole, 3,6mm w połowie i 6,5mm na samej górze. Blos 12MX77000021. Mierzone suwmiarką.
Jak na razie rozpiłowałem ją ,,po całości" poszerzając o 10-15%. Jest nieco lepiej, ale nadal ubogo.
gondoljerzy jest offline