ASSAN!!!
Od 1999r mam zagazowany samochód, najpierw Sierrę 2,0 a teraz Mondka. Notuję każde tankowanie i przebieg na nim.W Exelu zrobiłem sobie programik który po wprowadzeniu danych wylicza mi dokładnie( 2 miejsca po przecinku
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) ile na każdym tankowaniu samochód pali!!!! Oczywiści zeruję licznik przebiegu dziennego i jadę na nim do następnego tankownia! W kole mieści mi się średnio 38l Lpg. Przy częstym odpalaniu i krótkich przejazdach samochodu można spokojnie dołożyć ok.
0,5-:- 1,0 L / 100km większe zużycie bo wiadomo, że zanim przejdę na Lpg to chwilę silnik chodzi na Pb, ale na trasie w 1 str ok 200 km to już mija się z celem! Średnie zużycie ( również z Exela ) wynosi ok 9,5 l/100km po przejechaniu na gazie prawie 7000km.
Stąd moje przecyzyjne wyliczenia!!!
Jak ktoś chce mogę mailem taki arkusz przesłać!posiada również wykresy cen i zużycia , jak również przelicznik z Lpg na Pb przy założeniu zwiększonego zużycia Lpg o 25% w stosunku do Pb