View Single Post
Stary 09-09-2005, 10:40   #1
Kacyk
ford::advanced

Model: Ford Fusion
Silnik: 1.4 DuraTec
Rocznik: 2008
Domyślnie ROZEBRANY ROZRZĄD. Jak go ustawić ??

Witam!!! (temat był poruszny na forum ale nie znalazłem istotnej dla mnie odpowiedzi)

Z mojej winy powstał kolejny problem. Przeprowadzając proces wymiany uszczelki pod głowicą wyciągnołem wałki rozrządu z głowicy. No i powstała obawa, jak je później ustawić, bo wcześniej nie porobiłem sobie znaków na kołach rozrządu.

W książce serwisowej opisują, że ustawienie wałków rozrządu nastepuje przez zablokowanie wałków właściwym przyrządem w wiadomych rowakach. Następnie należy ustwić koło pasowe założone na wale na 2 rowku.

Niby proste, ale...

Ustawienia te mogą być wprowadzone po ustawieniu po obrocie wału korbowy do położenia ustawienia tłoka w pierwszym cylindrze 20 mm przed GMP (aby uniknąć uderzenia tłoka o zawór).

Rodzi sie pare pytań (czyli dwa)
1. Czy wystarczy ustawić koła wałków i znak na kole wału korbowego, pomijając fakt ustawienia przed punktem GMP. Gdyż jak wiadomo układ zapłonowy w cylku pracy wytwarza 2 iskry z czego jedna jest tracona?? Co na to czujniki i komputer, jak ustawienia bedą na inną iskrę??

2. Jeżeli jest koniecznośc ustawienia przed punktem GMP 1 cylindra. To jak to zrobić przy zdjętej głowicy lub założonej ale bez wałków rozrządu??

Narazie nie mam pojęcia, może ktoś ma jakiąś metodę!!!!!!!?

[ Dodano: 2005-09-09, 10:43 ]
P.S.
Który cylinder jest pierwszy??

[ Dodano: 2005-09-09, 12:35 ]
Juz wiem cylinder nr 1 to pierwszy od strony rozrządu

[ Dodano: 2005-09-09, 13:54 ]
Pomału czegoś się doszukuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.))

Wał rozrządu zaworów dolotowych ma występ współpracujący z czujnikiem rozpoznającym określoną fazę obiegu pracy w cylindrze nr 1 (czujnikiem fazy rozrządu).

tylko co dalej