Fajnie jest czytać, że są tacy, którym Blos działa OK. O swoich kłopotkach napisałem już wczesniej. Jeszcze ich nie rozwiązałem. Teraz kolejna niemiła sprawa - w moim przypadku zwiększone spalanie na Blosie. Mam monitor sondy lambda i starałem się regulowac instalacje na podobne wskazania z monitora jak wczesniej ze zwykłym mikserem. Jednak spalanie mam 1-2 litry wyższe. Ciekawe dlaczego? Jedyna przyczyna jaka się nasuwa to punktowe, centralne podawanie gazu w Blosie. Gdy jest on zamontowany daleko od przepustnicy to gaz ma możliwość wymieszać się z powietrzem. U mnie Blos jest dosłownie tuż przy przepustnicy, a za przepustnicą od razu wlot do kolektora (umieszczony pomiędzy rurami dolotowymi 2 i 3 cylindra). Więc bardzo prawdopodobne jest iż 2 i 3 cylinder dostają dużo bogatszą mieszankę niż 1 i 4. Sonda jest u mnie zamontowana w rurze 4 cylindra. Teorię potwierdza też ciut przykopcony wydech. Jutro może odkręcę i obejrzę świece.
Boję się trochę przenosić Blosa bliżej filtra powietrza (strzały), ale alternatywą jest tylko powrót do zwężki, a tego bym nie chciał.
|