View Single Post
Stary 29-09-2005, 11:30   #160
gondoljerzy
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Napisał maup
... obiecuję uroczyście, że jak tylko przyjadą to wybebeszę gwizdek, porobię wzdęcia, pomierzę V-wycięcie i to wszystko tu wrzucę.
Czekam cierpliwie.

Cytat:
Wybacz intymne pytanie - w jakim stanie masz parownik?
Powinien być w dobrym stanie. Ma dopiero jakieś 15-20tyś km. Podejrzewam jedynie za małą czułość. Czyli do wyciągnięcia niedużej ilości gazu wystarcza małe podciśnienie, ale żeby wyssać z niego dużo więcej potrzeba dużego przyrostu podciśnienia. To wystarcza dla normlnego miksera, gdzie podciśnienie rośnie do kwadratu przepływu. Blosowi prawdopodobnie potrzeba parownika o dużo większej czułości, gdzie nieduże zmiany podciśnienia dają spore zmiany wydajności.

Cytat:
...
Nie wiem, czy ten temat desygnowania/niedesygnowania pod silniki z przepływkami nie wziął się przypadkiem z niedoróbek translacyjnych - włoski>angielski>polski.
Mogę opublikować skan instrukcji gdyby ktos ew. potrzebował, w necie wisi podręcznik o BLOS'ach - przeanalizuj tekst pod tym kątem.
Ten temat to mój pomysł. W opakowaniu mojego blosa są papirki gdzie wymieniają:
12MX77000001 Systeme Blos
12MX77000002 Systeme Blos with Vacuum automatic opening
12MX77000021 Systeme Blos for car with a bladed flow meter
12MX77000022 Systeme Blos with vacuum aut. op. for cars with a bladed flow m.
Flow meter to miernik przepływu czyli przepływomierz, a blade ma sporo znaczeń: ostrze, blat, łopatka, lemiesz, klinga.
Z tego, z totalnie ubogiej mieszanki na dzień dobry i z wyróżnienia od zwykłego blosa (...001) wziął się pomysł na klapkowca (...021).
gondoljerzy jest offline