Temat już nie jest aktualny
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgadza się - na akcyze jest 5 dni od momentu przekroczenia granicy, ale w dokumentach celnych pisze się datę zakupu. W moim przypadku była to miesięczna róznica więc pisałem specjalne oświadczenie (na ich druku), że auto przyjechało do Polski wtedy i wtedy - wpisuje się dowolna datę tak aby zmieścić się w tych ustawowych 5 dniach.
Jeśli natomiast chodzi o instalkę gazową to jednak taniej jest wymienić butle na nową, jeśli butla ma juz ładnych kilka lat. Legalizacja nie jest wcale taka tania - trzeba wymontować, sprawdzić i ponownie zamontować butlę i to kosztuje porównywalnie z zakupem nowej butli. Ja zrezygnowałem (butla miała już i tak 7 lat a homologacje wydawane sa na 10 lat). Co do homologacji za granica nie jest w Polsce uznawana - możesz mieć wszystkie papiery (ja też miałem) ale u nas wymagana jest polska homologacja, a jeśli komuś się udało to miał szczęście, bo trafił na nieznającego przepisów urzędnika
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zamykam temat.