jak w temacie..czy Mondeo Mk III produkowane od pazdziernika 2000 roku jest juz na szynie CAN czy ma jeszcze stary system wymiany danych??
Z tego co mi mowil elektryk ktory zakldal mi alarm to powiedzial ze jest na szynie CAN bo ma problem w podpieciu pod alarm domykania szyb (wczesniej mi zakladal do Vectry B i zrobil to w 5 min).
Bo jesli jest na szynie CAN to w pewnym sensie rozwiazuje mi maly problem ale wlasnie nie jestem na 100% pewien czy tak jest ze ma szyne CAN-bus.
BTW gosc z ASO Forda powiedzial ze na bank dopiero najnowsze modele z 2005 roku sa na szynie CAN i ze moj nie jest na tym systemie. Jakos mu nie wierze. Ale moge sie mylic.
Dzieki z gory za informacje.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2005-11-08, 20:49 ]
Na ta chwile dowiedzialem sie tylko tego:
"W zaawansowanych technicznie samochodach zamiast typowej instalacji elektrycznej możemy mieć do czynienia z trzema rodzajami magistrali przesyłania informacji, które tworzą układ Controller Area Network w skrócie CAN.
Szyna o najwyższej prędkości przesyłu danych współpracuje z kontrolerami pracy silnika, układu zapłonowego i układów mających związek z bezpieczeństwem jazdy. Szyna o średniej prędkości przekazu danych odpowiada za systemy audio teleinformatyczne oraz układ kontroli klimatyzacji. Szyna o niskiej prędkości przesyłu danych pośredniczy w wymianie informacji pomiędzy mniej ważnymi dla funkcjonowania samochodu urządzeniami, jak elektryczne sterowanie otwieraniem okien.
Dzięki układowi CAN i współpracującym kontrolerom, w nowoczesnych samochodach podczas rozruchu cała energia akumulatora jest przekazywana do układu wtryskowego, zapłonowego i rozrusznika, aby umożliwić zadziałanie jednostki napędowej. W razie niedoboru energii elektrycznej następuje automatyczne odłączenie mniej ważnych urządzeń, np. dmuchawy, klimatyzacji czy ogrzewania szyby tylnej"
Ale czy wlasnie Mondeo to ma??
Oto jest pytanie...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.))