View Single Post
Stary 02-01-2006, 09:01   #390
gondoljerzy
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Napisał pajczaki
...czy sa jakies inne sugestie co do tego dlaczego szarpie na benie? jak to rozwiazac?
Z instrukcji Blosa wynika jasno, że przy małych obciążeniach wnosi on większy spadek ciśnienia (większy opór) niż typowy mikser. W miarę wzrostu obciązenia sytuacja się odwraca i typowy mikser przegrywa z blosem. Ale właśnie to może być przyczyną twoich problemów na benzynce. Przy niedużych obciążeniach, gdy Blos jest przymknięty, gaźnik wytwarza bogatszą niż normalnie meszankę. Jeśli dodatkowo depniesz w gaz pompka przyspieszająca wtryskuje paliwko i zanim blos się otworzy jest zbyt bogato.

[ Dodano: 2006-01-02, 09:11 ]
Cytat:
Napisał Struna
nie ma miejsca zdmuchiwanie - możesz sobie nawet turbinę dowalić i też będzie ok.
Z mego doświadczenia zdmuchiwanie jest, ale w dużo mniejszym stopniu. Na zwykłym mikserze miałem zdmuchiwanie, teraz nie mam. Ale na zwykłym mikserze miałem jeszcze inny ciekawy numer: wiatr z prawej - mieszanka wzbogacona, wiatr z lewej - mieszanka zubożona. Takie miałem odczyty z monitora sondy lambda i jest to wpływ fabrycznego, zimnego chwytu powietrza z wnętrza lewego błotnika. Na Blosie jest też takie zjawisko, czyli blos reaguje na wdmuchiwanie powietrza. I czym bardziej jest otwarty tym będzie reagował mocniej. Na wolnych obrotach jest przymknięty, ale nie można wykluczyć sytuacji, że przy większym dmuchnięciu w dolot nie będzie gasł tak jak na zwykłym mikserku.
Dlatego jak będę miał czas to pomimo Blosa robię spowrotem kompensację parownika.

[ Dodano: 2006-01-02, 09:18 ]
Cytat:
Napisał henry
a u mnie jest wlasnie skrecony na maxa i jezdzi normlanie, i wlasnie mnie to dziwi bo przeciez powinien nie chodzic???
Na działanie blosa ogromny wpływ ma czułość i wydajnośc parownika. Z mojego doświadczenia ułożenie blosa i umiejscowienie w dolocie też jest bardzo istotne, a do tego dochodzi sprawa restrykcyjności dolotu przed blosem. Równanie o wielu zmiennych.
gondoljerzy jest offline