View Single Post
Stary 11-01-2006, 19:04   #438
gondoljerzy
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Napisał KGB
Cytat:
Napisał gondoljerzy
Cytat:
Napisał KGB
co do samego BLOSa to zacne,pomyslowe urzadzenie ,bardzo przypomina budowa i zasada dzialania gaźnik od WSK 125
No to wygląda na to że nie wiesz jak działa Blos, albo jak działa gaźnik z Wiejskiego Sprzętu Kaskaderskiego.
a jednak dziala tak samo ,roznica w sterowaniu przepustnica (B-pneumatycznie,G-mechanicznie) i w dawkowaniu paliwa (sila rzeczy musi byc inne bo to inne paliwa) to tylko zmiany "kosmetyczne" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - no ale mniejsza o wiekszosc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Różnica jest diametralna. W WSK przepustnica gaźnika jest sterowana ręcznie i w gardzieli jest zmienne podciśnienie. W Blosie przepustnicą steruje przepływ powietrza i w gardzieli panuje w miarę stałe podciśnienie. Poza tym w Blosie faktycznie nie ma przepustnicy głównej, musi ona być między nim a silnikiem. Jesli to nadal dla Ciebie to samo to nie ma o czym gadać.

Cytat:
w ktorym miejscu bzdura? przeciez i tak odparowywanie nastepuje na 1 stopniu ,a 2 stopien pelni role regulacyjna ,bo nie posiada wymiennika ciepla
zreszta najlepszy dowod to parowniki do sekwencji - sa jednostopniowe
Rozbierałem już kilka (-naście? nie liczyłem) parowników i różnie to z tym odparowaniem jest. W jednych smoła zbiera się w pierwszym stopniu, w innych pierwszy stopień był w miarę czysty, a cały syf był w drugim. Więc to nie reguła.

Cytat:
a po co wypuszczac inny parownik i w ten sposob zwiekszac koszty (i tak sprzedaja BLOSy do dzisiaj zeby wdrozenie do produkcji przynioslo jakies zyski,skoro formy kosztuja,a zbyt byl maly)
zwykly parownik sie nadaje po wykreceniu sruby,slit jest tak wykonany by to ze soba gralo
odlacz dzwigienke 2 stopnia i tez bedzie dzialac,choc z pewnoscia bedzie trzeba zmienic ksztalt szczeliny slita
W instrukcji blosa nie ma nic o całkowitym wykręcaniu śruby regulacyjnej II stopnia. To tutaj ktoś wpadł na taki pomysł. U mnie jest odkręcona bardziej niż na mikserze, ale nie do końca. A co do wypuszczania innego parownika, wystarczyło wypuścić parownik bez II stopnia, zwyczajnie bez membrany dzwigienki, zaworka. I już by było taniej bez żadnych dodatkowych kosztów. Tymczasem prawda jest taka, że blos działa z normalnymi parownikami o odpowiedniej wydajności i na normalnych dla tych parowników ciśnieniach (typowo +/- 0,2bara).

Cytat:
wlasnie sprawdzilem ,ze parownik epligazu kosztuje 400pln+vat w shopgazie ,czyli na allegro jak beda to po 400-450pln brutto ,wiec za 300pln wiecej mozemy miec III zamiast II
co do bledow to na BLOSie sie tylko zpoteguja ,jezeli wywalisz sterownik
jezeli kogos stac na nowy samochod to i stac na zeby do IV-generacji dolozyc kolejne 500pln
Może za 300zł więcej będziesz miał podstawowe ELEMENTY do przerobienia swojej instalacji na III generację. Dodaj jeszcze filtr fazy lotnej, przewody ciśnieniowe, pewnie jeszcze inne pierdółki. Życzę Ci powodzenia, szczerze, ale sam niejedną rzeźbę w życiu odstawiłem i dobrze wiem jak to bywa: urobisz się jak koń na 100ha, a efekt nie zawsze taki jak chciałeś. Co do błedów na blosie. Jeśli ECU dostaje sygnał emulatora sondy to nie ma dla niego znaczenia czy jest sterownik czy nie.

Cytat:
juz podano cene w temacie ; 440pln+vat ,czyli 540pln - trzeba przyznac ,ze to ciekawa alternatywa dla silnikow >2L ,starszych z prostszym wtryskiem,albo gdy juz naprawde nie oplaca sie dokladac do sekwencji
To zwykły blos kosztuje u gazownikach w okolicy 400zł, a z elektroniką tylko 150 drożej?

Cytat:
Cytat:
Napisał gondoljerzy
Robiąc III generację twoją metodą mamy hybrydę, którą tylko my sami będziemy mogli regulowac i serwisować, bo każdy normalny gazownik złapie się za głowe i pokaże nam kierunek na ulicę.
ooo ,to tak jakbym zalozyl BLOSa i pojechal do gazownika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nikt Ci nie każe jeździć po gaziarzach. Ale samemu zamontować Blosa w dolot to dużo prostsze od twojego pomysłu na III generację. I tańsze.

Cytat:
jakbys nie zauwazyl czym jezdze,to przypomne ,ze nie stac mnie na wizyty u gazownikow (np.regeneracja parownika to 200pln -kumpel jezdzi; tyle na allegro stoi nowka sztuka)
Ja się z tobą na zawartość portfela nie licytuję tylko na sensowne argumenty.

Cytat:
w 1 stopniu juz mam sprezyne od pompki przyspieszacza z gaznika od Syreny ,mialem jeszcze podkladke ,ale duzo palil
podkladka jednak wroci ,jak zwieksze przelot miksera - u mnie tak najprosciej doprowadzic gaz,nie trzeba wiercic dzior ,a i nie ma gdzie ich wiercic
sprezyna siedzi teraz bo membrany maja juz 5lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dodatkowo dziorke kompensacji 1 stopnia powiekszylem do fi2 ,co daje dodatnie sprzezenie zwrotne na wolnych obrotach - niestety zamienia sie w ujemne przy otwartej przepustnicy (dziorka byla pierwotnie przeznaczona w moich planach do srubki regulacyjnej 1 przepony)
2 stopien to praktycznie doginanie dzwigienki ,wiec nie ma znaczenia jakie cis. panuje po drugiej stronie membrany - i tak reszte zalatwi siniczek krokowy ,kwestja odpowiedniego wyregulowania sterownika ; i wlasnie do tego potrzebny mi laptop ,by to zrobic w czasie jazdy
Od geniuszu do szaleństwa tylko krok. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie ogarniam Twojego tekstu.

Cytat:
co do kompensacji to mozesz naswietlic zjawisko ,bo nie chce mi sie szukac
u mnie sprawa wyglada tak,ze jezeli podlacze podcisnienie do drugiej strony membrany ,to bedzie mi to zubozalo mieszanke,bo zawor bedzie mocniej przymykany
czy przewod ma byc podlaczony przed przepustnica czy za (do kolektora)?
gdybym mial wakuometr to bym sobie poeksperymentowal
Powietrzna strona membrany II stopnia sprzęgnięta z dolotem przed przepustnicą (i przed mikserem). Skuteczne na wszelkie efekty podmuchów wiatru, gaśnięcie przy większych prędkościach itp. Ale rzeczywiście treba mocno przeregulowywać instalację. Przynajmniej w I generacji. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gondoljerzy jest offline