Cytat:
|
Napisał KGB
WSK ,BLOS - diametralna roznica to dla ciebie sterowanie ? gdyby w blosie zrobic mechaniczna regulacje przeslony i zminic ksztalt slita to wyszedl by z tego gaznik od motoru
|
Nie sterowanie tylko zasada działania. ,,Gdyby w Blosie..." gdyby babcia miała wąsy itd... Ale babcia nie ma wąsów, a blos jest doskonalszym rozwiązaniem od gaźnika z WSK. Benzynowe gaźniki o stałym podciśnieniu są od kilkudziesięciu lat stosowane w motocyklach i dopiero w statnich kilku latach nacisk na ekologię spowodował powolne przechodzenie na wtrysk.
Cytat:
|
... takiego dawkowania nie zrobisz na obrotowej przepustnicy ,bo wtedy wlasnie jest inna koncepcja np.WEBER 34 - zastanawiales sie po co sa te wszystki dziorki srednich obrotow i rurki emulsyjne glownego przelotu
|
Moja wyobraźnia podpowiada mi że można by to zrobić także na obrotowej przepustnicy, tylko dokładność wykonania i regulacja były by trudniejsze. Na suwakowej przepustnicy jest łatwiej. Po co wyłamywać otwarte drzwi. Ale dla przykładu, częściowe sterowanie podciśnieniowe otwarcia przepustnicy drugiego przelotu w starszych WEBER 34 już masz. Ja mam w mitsubishi taki gaźnik gdzie otwarcie 2 przelotu jest 100% podciśnieniowo sterowane według przepływu w 1 gardzieli. Podawanie gazu lub benzynki nieco trudniej było by zrobić ale tez by się dało.
Cytat:
|
Jezeli dla ciebie wsk i blos to skrajne rozwiazania to nie mamy o czym gadac.
|
Pokaż gdzie napisałem ,,skrajne"
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Różnica jest ogromna bo blos NIE jest przepustnicą dawkującą powietrze do silnika i podającą paliwo tak jak gaźnik WSK. On jest tylko urządzeniem dawkującym paliwo do przepływającego powietrza. Owarcie Blosa nie jest uzależnione od widzimisię kierowcy. To jest ogromna zmiana zasady działania urządzenia.
Cytat:
skoro blos stawia mniejsze opory,to i podcisnienie jest mniejsze
skoro gaz jest wyciagany podcisnieniem i druga membrana jest uchylana podcisnieniem ,to membrana uchyli sie mniej i przepusci mniej gazu - blos nie bedzie mial co wyciagac - dlatego druga membrana nie powinna wnosci zaklocen by to dzialalo
|
Mylisz się. Przy małych obciążeniach silnika blos daje dużo WIĘKSZE podciśnienie do parownika niż mikser. Dlatego jeśli wywalisz regulację II stopnia to zalejesz silnik gazem. Wraz ze wzrostem obciążenia i zwiększaniem przepływu mikser stawia coraz większe obciążenie, podciśnienie w nim wzrasta do kwadratu przepływu. Tymczasem blos stopniowo się otwiera i przyrost podciśnienia w nim samym jest nieduży. Dlatego do blosa potrzebny jest parownik dużej czułości, potrafiący podać dużo gazu już przy niedużym podciśnieniu. Zwykły mikser zadowoli się mało czułym parownikiem, bo przy dużym obciążeniu wytworzy się w nim duuże podciśnienie.
Cytat:
...moze mam ambicje,moze potrafie
stoja przede mna dwa lub wiecej rozwiazan za ta sama sume - jestem w stanie wybrac lepsze ,a nie prostsze - dlatego chcialem nakreslic alternatywy ,kazdy wybierze odpowiednie dla siebie
|
Ambicja ważna rzecz. Mam nadzieję że Ci jej nie podeptałem. Jeszcz raz życzę powodzenia i jednoczesnie w imieniu swoim i nie tylko proszę o relację z realizacji tych planów.
Cytat:
... sprezyna pozwoli na zamykanie zaworu przy wiekszych cis.
druga membrana za mozno by zamykala zawor przy wiekszym cis. ,wiec trzeba ja troche podregulowac ,by sie otwieral przy mniejszym podcisnieniu
mikser zostanie odwrocony ,wiec zwiekszy sie przelot do rownego przepustnicy (specyficzna konstrukcja monowtrysku boscha) ...
|
Odwrócenie miksera zwiększy przelot? Tak bez roztaczania, rozpiłowywania? poprzednio miałem wrażenie , że piszesz o przeróbce parownika na wtrysk III generacji. Teraz zrozumiałem, że chodzi o usprawnienie II. W monowtrysku samo wciśnięcie miksera pod wtryskiwacz daje dodatkowe podciśnienie ssania. Można stosować większe średnice mikserów i są najmniejsze spadki mocy na gazie. Monowtrysk to wg gazowników najlepszy układ do zagazowywania. Moja rada: najpierw zrób remont parownika na oryginalnym zestawie naprawczym i sprawdź czy sobie poradzi z większym mikserem. Może te wszystkie kombinacje ze sprężynami i rozwiertami okażą się niepotrzebne.
Cytat:
|
nie potrzebuje akurat 1bara na parowniku,zadowole sie 0.8bara ,ale jakby udalo sie osiagnac wiecej to sie nie zmartwie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Tu znowu o III generacji. Zdecyduj się w jakim kierunku zmierzasz.