Cytat:
|
Napisał KGB
...koniec z dyskusja wsk vs. blos
patrzymy na inne elementy tych urzadzen ,JA na wspolne TY na rozne ,wiec nie dojdziemy do porozumienia
|
Dobra, kończymy.
Cytat:
|
nadmienie tylko ze specjalnie dalem przyklad WEBERa 34 ,bo wlasnie w dwoch wersjach wystepuje ,ta z podcicsnieniowo otwierana przepustnica 2 przelotu wlasnie pokazyje ze otwieranie przepustnicy niewiele wnosi do reszty dzialania (hmm ,no moze tyle ze mechaniczne jest lepsze)
|
Użytkownicy starszych wersji dużych fiatów, zwłaszcza jeszcze na włoskich bebechach mieli zupełnie odwrotne opinie.
Cytat:
co do miksera i monowtrysku to:
1. mam przepustnice fi40 i mikser fi40 ,jedyne zmniejszenie przelotu daje wtryskiwacz wsadzony w srodek
2. mam mikser szczelinowy ,szczelina do gory ,dokladnie taki http://www.shopgaz.pl/ (szukaj 93014)
odwrocenie go do gory nogami (szczelina do dolu) zwiekszy przelot ,podkladka po wtryskiwacz praktycznie zniweluje opory
|
Szczelina powinna być do dołu. Ogólnie miejsce podawania gazu ma być za największym przewężeniem zwężki. Jesli teraz masz szczeliną do góry, to chyba masz źle zamontowany.
Przepustnica 40mm i mikser 40mm. Czyli już teraz masz większą przepustowość miksera niż przepustnicy (przepustnica ma ośkę zmniejszającą przelot). Dalsze polepszanie przepustowości miksera niewiele zmieni.
Cytat:
|
4.po takim potraktowaniu miksera to jedyne jego dzialanie ograniczy sie do podawania gazu,wiec wyzsze cis. parowniku moze okazac sie niezbedne dla dzialania
|
Prawda. Ale czym większy mikser tym trudniej wysterować stabilną mieszankę w dużym zakresie obciążeń. Efekt: albo w jakichś zakresach pracy będą zamulenia od ubogiej mieszanki, albo w innych zakresach pracy będziesz przelewał silnik gazem i spalanie pójdzie w górę.
Cytat:
5. to wlasnie rozumiem przez przerobke na III-generacje - chyba nie sadziles ,ze kupie do monowtrysku rozdzielacz na 4-cyl za niewiadomo jaka kase ;/
takie wlasnie dzialanie pozwoli mi wykorzystac posiadane elementy i zarazem pozbyc sie zwezenia w dolocie
|
Pokrętna filozofia. Tak naprawdę największym ,,zwężeniem" w twoim dolocie jest sama jego konstrukcja monowtryskowa.