View Single Post
Stary 15-01-2006, 11:13   #443
gondoljerzy
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Napisał KGB
...koniec z dyskusja wsk vs. blos
patrzymy na inne elementy tych urzadzen ,JA na wspolne TY na rozne ,wiec nie dojdziemy do porozumienia
Dobra, kończymy.
Cytat:
nadmienie tylko ze specjalnie dalem przyklad WEBERa 34 ,bo wlasnie w dwoch wersjach wystepuje ,ta z podcicsnieniowo otwierana przepustnica 2 przelotu wlasnie pokazyje ze otwieranie przepustnicy niewiele wnosi do reszty dzialania (hmm ,no moze tyle ze mechaniczne jest lepsze)
Użytkownicy starszych wersji dużych fiatów, zwłaszcza jeszcze na włoskich bebechach mieli zupełnie odwrotne opinie.
Cytat:
co do miksera i monowtrysku to:
1. mam przepustnice fi40 i mikser fi40 ,jedyne zmniejszenie przelotu daje wtryskiwacz wsadzony w srodek
2. mam mikser szczelinowy ,szczelina do gory ,dokladnie taki http://www.shopgaz.pl/ (szukaj 93014)
odwrocenie go do gory nogami (szczelina do dolu) zwiekszy przelot ,podkladka po wtryskiwacz praktycznie zniweluje opory
Szczelina powinna być do dołu. Ogólnie miejsce podawania gazu ma być za największym przewężeniem zwężki. Jesli teraz masz szczeliną do góry, to chyba masz źle zamontowany.
Przepustnica 40mm i mikser 40mm. Czyli już teraz masz większą przepustowość miksera niż przepustnicy (przepustnica ma ośkę zmniejszającą przelot). Dalsze polepszanie przepustowości miksera niewiele zmieni.
Cytat:
4.po takim potraktowaniu miksera to jedyne jego dzialanie ograniczy sie do podawania gazu,wiec wyzsze cis. parowniku moze okazac sie niezbedne dla dzialania
Prawda. Ale czym większy mikser tym trudniej wysterować stabilną mieszankę w dużym zakresie obciążeń. Efekt: albo w jakichś zakresach pracy będą zamulenia od ubogiej mieszanki, albo w innych zakresach pracy będziesz przelewał silnik gazem i spalanie pójdzie w górę.
Cytat:
5. to wlasnie rozumiem przez przerobke na III-generacje - chyba nie sadziles ,ze kupie do monowtrysku rozdzielacz na 4-cyl za niewiadomo jaka kase ;/
takie wlasnie dzialanie pozwoli mi wykorzystac posiadane elementy i zarazem pozbyc sie zwezenia w dolocie
Pokrętna filozofia. Tak naprawdę największym ,,zwężeniem" w twoim dolocie jest sama jego konstrukcja monowtryskowa.
gondoljerzy jest offline