View Single Post
Stary 17-01-2006, 14:51   #19
karex
ford::expert

Model: Mondeo Mk4 i Mk5 oczywiście kombi
Silnik: DW10C 140KM i EcoBlue 190KM
Rocznik: 2012.05 i 2021.07
Domyślnie

Cytat:
Napisał adi
lupiec +5 tylko masz ustawione?mnie zrobili chyba +10 czy 15--czy to nie za mało jest u ciebie?przeciez to sie parownik nawet nie zdąży ogrzać
byleby nie zamarzł bo trzeba będzie go długo na paliwie grzać, albo leciećpo czajnik z wrzątkiem i polewać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Poważnie tak się robi jak auto nie chodzi na paliwie, a musisz je na gazie odpalić zimą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. U mnie w Polonezie membrana wytrzymała takie traktowanie przez 12 lat (parownik Lovato). Poprzedni właściciel się nie zastanawiał, odpalił i dawaj huziaa. Ja mam w Mondeo przełączanie przy obrotach ok 1800 obr/min. Nawet teraz jak są mrozy odpalam kilkanaście sek i przełączam.
adi odcinki długie nie są, aczkolwiek mi się wydaje, że 17 to trochę dużo tym bardziej , iż długo chodzi na benzynie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .
Kolejna sprawa jeżeli auto jest garażowane to też mniej spali bo w garażu jest zawsze (prawie) znacznie cieplej, odpada długie grzanie silnika.
Nie możemy zapominać o samej jakości paliwa i gazu :x . Pisałem już kiedyś jak w listopadzie zatankowałem na pewnym Orlenie to autko szło b. ładnie i spalanie wyszło mi w trasie ok 7 l gazu (droga nr 7 W-wa - Gdańsk), na powrót zatankowałem b. tani gaz na Lotosie (ta sama droga) auto muł i wyszła mi oszczędność bokiem ok 11 litrów na 100 km.
No i najważniejsze Koleżanki i Koledzy nasze Mondeo ważą z kierowcą prawie 1,5 tony !!! To mało nie jest (dla porównania Transit, czy też Merol Sprinter mają od 1,8 tony wzwyż)
karex jest offline   Odpowiedź z Cytatem