View Single Post
Stary 19-01-2006, 22:04   #9
zientek
ford::beginner

Domyślnie

Wróciłem z warsztatu po wymianie przednich sprężyn w mkIII. Sprężyny które podałem wyżej okazały się nie do tego modelu (wynik roztargnięcia) więc dzisiaj wymieniłem na firmę KILEN. Zupełnie inny kształt. Górny i dolny zwój mniejszej średnicy niż środkowe i jest tylko jedna możliwość założenia bo tylko do jednego zwoju pasuje górna miseczka sprężyny z podporą gumową. Na warsztacie zauważyliśmy że nowe sprężyny mają większą średnićę drutu (stare 12 mm nowe 14mm) Na opakowaniu była napis Mondeo 2.0 diesel a ja mam 1,8 benzynę.
Sprzedawca wyjaśnił że teraz nawet oryginalne sprężyny na wymianę Ford stosuje te grubsze od diesla ponieważ zdarzały się częste przypadki pęknięć tych starszych i cieńszych. Czy ktoś już słyszał o tym problemie czy to był to tylko wykręt sprzedawcy? Pomimo tego i tak je założyłem bo nie było innego wyjścia jak czekać na sprowadzenie innych nawet w autoryzowanym serwisie.
Jest teraz ciut wyżej ustawiony ale po przejechaniu około 100 km jakiejś większej twardości zawieszenia specjalnie nie zauważyłem. Może po pewnym czasie coś mi się nasunie więc podzielę się moimi spostrzeżeniami.
Na zakończenie jeszcze raz zwracam się z pytaniem o problem pękających sprężyn w mkIII benzyna.

pozdro z Gdyni dla wszystkich forumowiczów.