View Single Post
Stary 07-02-2006, 22:57   #9
gondoljerzy
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Napisał Assan
Cytat:
Napisał gondoljerzy
Parownik pneumatyczny ma zabezpieczenie siłownikiem podciśnieniowym - brak podciśnienia z kolektora dolotowego zamyka wypływ gazu.
Tu też ale nie do końca,dodatkowo ten siłownik (membrana) steruje napięciem membrany gazowej a przez nią otwarcie zaworka (dyszy) w całym zakresie obrotów,dlatego te parowniki moim zdaniem są lepsze bo praktycznie nie ma możliwości zawieszenia się membrany gazowej,co dzieje się w parownikach BRC Tecno itp. Chodzi tu o jazdę na LPG :arrow: przy przejściu z wysokich obrotów na niskie membrana zostaje na pozycji dla wysokich obrotów i daje gazu ile przepłynie przez otwartą dyszę (dużo :arrow: bardzo bogata mieszanka przy wolnych obrotach i zalewanie silnika). Tu u mnie tkwił problem dużego spalania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (zawieszająca się membrana w parowniku BRC)
Sprawdzałem kiedyś na rozebranym pneumatyku i wystarczyło bardzo małe podciśnienie aby siłownik otworzył się całkowicie. Dla mnie sterowanie parownika podciśnieniem z kolektora nie trzyma się kupy. Silniki z mikserami mogą pracować z obydwoma parownikami, a różnica jest tylko w sposobie zabezpieczenia. Ja przećwiczyłem w tym samym aucie oba typy parowników. W sensie podawania gazu tak samo działąją i tak samo się je reguluje. Ten numer z wieszaniem się mógł być spowodowany stwardnieniem membrany.
gondoljerzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem