View Single Post
Stary 02-04-2006, 19:09   #605
gondoljerzy
ford::average

Domyślnie

Cytat:
Napisał kielkac
...
dzis rano wykonalem jeszcze raz regulacje wedlug instrukcji z waszej strony.
do dyspozycji mam:

- analizator spalin
- tester / programator sterownika gasu (pokazuje m.in. obroty i prace lambdy)
- komputer pokladowy
- centralka gasu z samodiagnoza (kontrolka migajaca w czasie jazdy

wysokie obroty ustawilem. parametry zblizone do benzyny.
nastepnie zaczalem regulowac mala srubka wolne obroty i zonk! mimo wkrecenia na maksa mam caly czas bogata mieszanke. potwierdza to analizator (co - 5-6%), tester (lambda - wysokie napiecie) i komputer pokladowy pokazuje zanizone spalanie).
...
ps. na parowniku mam jedna srubke i jest ona wykrecona na maksa...
ps3. subiektywne odczucia z jazdy: jakby troche lepiej ciagnal, ale szoku absolutnie nie doznalem... :fcp5
Czy masz możliwość kontrolowania składu mieszanki podczas jazdy? Bo regulacja na postoju to zupełnie co innego niż regulacja do odczytów z jazdy. U mnie przy gazowaniu na postoju zwykle jest ubogo, a podczas jazdy to już różnie.
To że na wolnych obrotach masz bogato to efekt umiejscowienia blosa za przepływomierzem klapkowym. Przepływomierz daje opór przepływu i podciśnienie w dolocie. Stary mikser miałeś prawdopodobnie przed przepływomierzem. Najpierw spróbuj obniżyć ciśnienie parownika. W takim układzie nie powinien być, jak piszesz, wykręcony na maksa.
Co do osiągów: jeśli jesteś pewien dobrego składu mieszanki to może przetestuj inne umiejscowienia blosa (bliżej/dalej od przepływki).
gondoljerzy jest offline