Temat: cb radio
View Single Post
Stary 30-04-2006, 17:25   #6
ewenement39
ford::advanced

Domyślnie

Dane techniczne CB ANTENY:
- częstotliwość : 26,965 - 27,405
- moc max: 100W
- impedancja: 50 Ohm
- zysk: 1,5 dB
- SWR: 1,1 do 1,3
- wysokość: 660 mm
- średnica magnesu: 90 mm
- długość kabla: 2,75
- kabel zakończony wtyczką do anteny

Moja antena ma zysku 6 dB, (im większy zysk tym mniejsze szumy i zakłócenia) wysokość 2600 (im wyższa to wiadomo dalej dolatujesz) moc max 150W (moc jest raczej bez znaczenia, jeśli chodzi o samochody do 10W spokojnie starcza). Nic sprzedawca nie pisze czy to jest antena ˝ fali czy 5/8 i takie tam, czym bliżej 1 fali tym lepszy odbiór nadawanie, mniejsze szumy.

Cytat:
Napisał wrredusek
Zastanawiałem się też nad tym modelem ale jakbym nie naprawił starego to kupiłbym taki model z zakresem AM, FM, chyba nadejdzie czas zmiany częstotliwości.
Jak ktoś zacznie nadawać w FM to ja sobie brwi ogolę. Modulacja w FM jest rzeczywiście bardziej klarowna, ale Warredusek rozmawiałeś kiedyś w, FM jeśli tak to dobrze wiesz, że szumy wtedy są tak drażniące, że większość użytkowników najchętniej wyrzuciłaby radio za okno.

Jeśli chodzi o radyjko to rzeczywiście nie jest to najlepszy sprzęt, ale na trasę nic lepszego niepotrzebne.

Jeśli chcesz kupić dobre radio to kup sobie takie cudo http://www.allegro.pl/item100618695_pre ... alery.html to bardzo dobre radyjko, bardzo dobrej marki i jakiś tam alan 100 do pięt nie dorasta