Witam.
Szukałem w "szukaj" ale w miarę świeżego, podobnego wątku nie znalazłem więc ku niezadowoleniu pewnie większości z Was założyłem kolejny wątek o LPG.
Dziś byłem u gazownika w celu dogadania się co do montażu.
Zaproponował mi w przedziale cenowym do 3 tys zł (max tyle mogę na instalkę przeznaczyć) cztery typy instalacji sekwencyjnego wtrysku gazu:
1. Firmy LANDI:
koszt 2600zł + 100 zł butla w zapasówce
Gwarancja 2 lata lub 65 tys km
(gazownik zachwalał reduktor, że jest bardzo dobry i wytrzymały (???) )
2. Firmy TOMAASETTO:
koszt 2300 + 100zł butla w zapasówce
Gwarancja 1 rok lub przebieg 45 tys km
3. Firmy ELPIGAZ (Stella)
koszt 2800zł + 100zł butla w zapasówce
Gwarancja 2lata lub 65 tys km
4. Firmy DREAM XXN I
koszt 2600zł + 100zł butla w zapasówce
Gwarancja 2 lata lub 25 tys km
(ponoć instalacje tej firmy mają dobrej jakości kable ale parowniki/reduktory są bardzo mizernej jakości)
Moje pytanie brzmi, którą instalację wybrać????????????
Nie mam zielonego pojęcia!! Gazownik zaczął mi wymieniać każdej instalki plusy i minusy to ogólnie wszystkie wypadają podobnie.
Czy ktoś z Was posiada instalację którejś z wyżej wymienionej firmy? Jeśli tak to proszę o napisanie jak się sprawuje i ile tys km na niej przejechało się oraz wszelkie uwagi i sugestie. W instalacji LANDI gazownik chwalił wytrzymałe parowniki a w instalacji DREAM XXN I chwalił świetnej jakości kable lecz narzekał na złej jakości parownik.
Nie mam pojęcia który mode wybrać
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może Wy mi coś doradzicie? Autem dużo km rocznie nie będę pokonywał max to 20 - 22 tys km.
Jeszcze jedną sprawą jest to, że gazownik nie podejmie się montażu instalacji póki nie wymienię przewodów WN oraz świec. Jak zapytałem się go o inny materiał gniazd zaworowych w mondeo po lipcu 98 to powiedział że nie z tym problemu. Co mnie zaskoczyło, po zadaniu pytania na temat regulacji luzu zaworowego przed gazowaniem odpowiedział, że nie ma takiej potrzeby!
Miedzy czasie rozmawiałem z człowiekiem, który jest instruktorem nauki jazdy i zakładał kilka miesięcy sekwencję w Nissanie Micra u tego gazownika-człowiek ten jest bardzo zadowolony, chwalił instalację a na pytanie moje odnośnie dynamiki, mocy i spalania odpowiedzial, że moc i dynamika praktycznie jest identyczna na LPG PB ale spalanie LPG jest o 1 litr większe na każde 100km. pisze o tym bo jeszcze chodzi mi po głowie myśl założenia II gen za podobne pieniądze. Ale gazownik powiedział, że do Mondeo II generacji on nie założy.
Lepiej najtańszą sekwencję czy najdroższą II generację??
Chociaż jestem skłonny zapłacić te 400 zł więcej i wstawić coś, żeby tylko chodziło dobrze.
Ale jak już pisałem, nie mam zielonego pojęcia co wybrać
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pomóżcie.