Cytat:
|
Napisał destroyerr
Witam,
Chciałem zapytać, jak to właściwie jest z tymi pokrywami?
Czy silnik z czarną pokrywą różni się mocą, momentem, elastycznością, trwałością od tego ze srebrną? Jakie są właściwie różnice, jak w końcu jest z tą regulacją zaworów?
Pytam, bo zaciekawiła mnie odpowiedź serwisanta z ASO, powiedział, że rozrząd w silniku ze srebrną pokrywą - (tutaj już dokładnie nie pamiętam) wytrzymuje ok. 90tyś km, a w przypadku silnika z czarną ok. 120tyś.
Liczby tutaj nie są najistotniejsze, a różnica w wytrzymałości.
Może ktoś się orientuje, który silnik był produkowany w jakich latach i jaka była różnica w cenie auta? No i jak z ich parametrami?
Myśle, że pora to wyjaśnić ;-)
Czekam na opinie, pozdrawiam.
(Dotyczy mk2)
|
Witam.
Czarna pokrywa zaworów rózni się od srebrnej tym, że: (z tego co mi wiadomo)
-czarna pokrywa-luz zaworowy kasowany jest płytkami, srebrna pokrywa-luz zaworowy kasowany jest za pomocą oleju pod wysokim ciśnieniem
-czarna pokrywa-ponoć zawory są pokryte teflonem, przez co gorzej znoszą wysoką temperaturę (spalanie LPG-ale ja za tydzień gazuję swoję Mondeo z czarną pokrywą z sierpnia 1998r
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Ale co do tego teflonu to w Mondeo z czarną pokrywą klawiatury chyba raczej tego nie uraczymy. Dopiero w Focusie od 98r w silniku 1,6 100 KM są na 100000% zawory pokryte teflonem (i chyba gniazda zaworowe) wiem, bo ciotka ma takiego Focusa z 2000r i żaden gazownik nie chce jej zagazować foki
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a mondki gazują bez problemu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale gdzie tu prawda a gdzie mit - nie wiem
-co do czarnej pokrywy luz zaworowy likwiduje się co 150 tys km, gdu jest srebrna pokrywa luz kasowany jest po każdym uruchomieniu silnika.
-do silników z czarną pokrywą klawiatury idą inne kable wysokiego napięcia tzn o innym symbolu niż w pokrywie "srebrnej", ale czym się różnią to tego już nie wiem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (wiem, bo ostatnio kupowałem przewody WN i człowiek w sklepie zadał mi pytanie o dokładny miesiąc produkcji Mondeo, gdyż miał 2 rodzaje kabli WN od 93 do lipiec 98 jest inny model (100zł) oraz od sierpnia (mój) do końca produkcji mkII idą kable WN o innym oznaczeniu i kosztują 170 zł !!
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
Ogólnie moim zdaniem regulacja zaworów płytkowa (czarna pokrywa zaworów) jest chyba troszkę droższa w eksploatacji
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mój mondek ma już 162 tys km i trzeba regulować zawory bo pracuje silnik jak diesel
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A wyregulować 16 zaworków to koszt w przybliżeniu z robocizną 600zł
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jeśli chodzi o srebrne pokrywy to tam chyba należy bardzo dbać o jakość i terminy wymiany oleju i powinno to działać bezawaryjnie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[ Dodano: 2006-05-24, 17:30 ]
Cytat:
|
Napisał 1olek
Wedlug mnie kolory pokryw zmienil producent jak wprowadzil MKII. Wtedy staly sie one srebrne a te z MKI sa czarne i to chyba jedyne roznice w tych silnikach.
Pozdrawiam
|
Napisałeś odwrotnie
We wszystkich mk I były srebrne oraz w mkII też występowały srebrne. Dopiero chyba w lipcu 1998r zaczęto stosować czarne pokrywy oraz regulację luzu zaworowego płytkami