View Single Post
Stary 12-06-2006, 14:08   #22
jmucha
ford::amateur

Imię: Jerzy
Model: Smax 2.0 ecobost
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2012
Domyślnie

Witam!
Mam zamiar kupić Mondeo więc przeglądam to forum.
Myślę że ze swoim doświadczeniem mógłbym dorzucić coś dotego tematu tj.drgań podczas hamowania szczególnie z większych prędkości. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W mojej praktyce warsztatowej( i osobiście w swoim aucie) wielokrotnie natrafiałem na ten problem w różnych autach również w Fordach (ale nigdy w Mondeo?),spowodowany nierównomiernym zużyciem lub zwichrowaniem tarcz,ale również uszkodzonych termicznie (to takie naprężenia materiału które dają o sobie znać dopiero po rozgrzaniu hamulców).
Co ciekawe problemy te pojawiały się po wymanie następnych tarcz jak to niekórzy z Was sygnalizują.
Osobiście stosowałem lub doradzałem (do tej pory z powodzeniem) najtańsze na rynku tarcze(np.do Mondoe koła14^ 85-90PLN za szt.)i koniecznie nowe klocki najlepiej tego samego producenta lub dostawcy co tarcze.(Jeżeli ktoś ma ma swim zdaniem jeszcze dobre klocki to bedzie można je założyć następnym razem jak te pierwsze się zurzyją).
Podczas montażu skorzystać z porad experta (w podobnym temacie na tym forum) tj. dokładnie wyczścić piastę a jeżeli jest mocno skorodowana to też do wymiany.Drugą bardzo ważną sprawą jest odpowiednie zagrznie tarcz podczas pierwszej jazdy(i tu właśnie trzeba uważać na kałuże). Tarcze rozgrzać kilkakrotnie hamując przy niewielkiej prędkości ale tak żeby się dobrze nagrzały,to pozwoli odpowiedni rozłożyć naprężenia w żeliwie z którego są tarcze.Im dokładniej to zrobimy tym lepsze będą wyniki a jak po wielu kilometrach na wskutek normalnej eksploatacji ojawią sie drgania pomoże przetoczenie a w zasadzie wyrównanie tarcz najlepiej na pojeździe.
Dodam, że luzy w zawieszeniu,układzie kierowniczym lub łożyskach działają jak pudło rezonansowe i tylko powiększają to zjawisko ale nie są jego przyczyną. Słabe tylne hamulce powodują szybsze zurzycie przodu ale nie mają wpływu na drgania.
Życzę powodzenia!
Pozdrawiam, Jurek.
jmucha jest offline   Odpowiedź z Cytatem