tego nie było 3krotna prędkość na liczniku
Witam wszystkich którzy chcieliby pomóc lub szukają podobnego problemu!
Mam mondka MKII z 98 silnik zetec 16V, nie działał mi prędkościomierz, przekopałem forum to oraz elektrody i mondeo, wg tego co znalazłem przekopałem instalację - faktycznie wywalony VSS, zakupiłem nowy, wstawiłem, licznik jak złotko działa - problem trzykrotnie szybciej czyli jadąc około 83 km/h wskazówka oparła się o bolec kasowania przebiegu dziennego ( na liczniku było 250 km/h ) a komputer odcioł zasilanie poniżej tej prędkości komputer ponownie włączył zasilanie silnika i kontynuacja jazdy była możliwa. Tym razem dokumentacja techniczna okazała się pomocna tam stoi czarno na białym, że 20 cm obrotu kołem powinno zmienić sygnał na wyjściu czujnika z +12V na -12V a po następnych 20cm z -12V na +12V, po rozmontowaniu starego VSS okazał się on być zwykłym magnetycznym przełącznikiem, jak w pobliżu jest element aktywujący to styk przełącza się w pozycję pierwszą i przewodzi -12V jak akuator się oddala to przechodzi do stanu dwa i przewodzi +12V ( lub odwrotnie ale to nieistotne). Problem polega na tym, że u mnie przebieg zmienia się co około 7cm obwodu koła czyli generowanych jest 3 krotnie więcej zmian za czym idzie błędny odczyt prędkości. Pomyślałem sobie, że prosty układ elektroniczny mógłby mi pomóc tylko za diabła nie wiem co to mogło by być jak taki zmieniacz częstotliwości mógłby wyglądać. Jestem tylko prostym elektromechanikiem, który potrafi cośtam poskładać, ale nie zaprojektować. Kolegów elektroników prosiłbym o pomoc w tej sprawie. Dołączam przebieg tak jak powinien wyglądać a jak wygląda u mnie.
Ostatnio edytowane przez SRS ; 21-08-2017 o 22:22
|