z tego co wiem to przegrzanie jest fatalne w przypadku diesla - tam to jest masakra podobno - jesli chodzi o beznyne to chyba nie jest tak strasznie i zalezy pewnie o stopnia przegrzania ale jak nie wali woda w silnik tylko przez uszczelke to chyba nie jest tak zle (jakby cos strzelilo w srodku to by stracil kompresje tez).
Nie wiem jak w mondeo ale popatrzylbym do madrej ksiazki jakiejs - powinien byc zaworek przez kroty sie odpowietrza uklad najpewniej na chodnicy i jak sie zagrzeje silnik (trzeba zagrzac porzadnie) to przez ten zaworek mozna odpowietrzyc - kiedys w ojcem wymienialismy chlodnice w R19 i mielismy niezly ubaw ale sie dala tylko trzeba bylo zagrzac. Wczesniej podpatrzylem jak goscie to robili w serwisie :fcp4 A ten termostat to by sorawdzil. Kiedys bylem swiadkiem takiej sytuacji - gosc przyjechal do mechaniora (takiego zwyklego ja tam robilem kontrole pojazdu) i gosc kazal wymienic termostat - mechanior wymienil a koles przyjechal po chwili z pretensjami ze sie wentylator nie zalacza jak temperatura rosnie :fcp1 ale byla awantura :fcp1
|