Witam!
Ja też kupowałem używane auto i stałem przed takim samym dylematem.
Wg mojej bardzo subiektywnej oceny:
1)Laguna combi jest ladniejsza niz Mondeo Combi, sedan/hatchback ladniejszy u Forda
2)Laguna - dużo bogatsze wyposażenia - asferyczna klima no i xenony chociażby
3)Laguna - bardziej komfortowe zawieszenie, Mondeo - to trzymanie na drodze jest super ale komfort gorszy;
4)Laguna - sypie sie elektronika - mam kilku kolegów którzy jeżdżą tymi autami no i na 4 auta w 3 wymieniali niemal cale zawieszenie w granicach 100-120tyś, czyli zawieszenie komfortowe ale nie na nasze drogi;
5)w Lagunie jest droższy serwis
6)co do silników to brałem pod uwagę 1,9 dci i 2.0TDCi - ten pierwszy jest jednak oszczędniejszy przy nieco gorszych osiągach
7)Laguna - zdecydowanie więcej poduszek i zabezpieczeń, lepszy wynik w testach zderzeniowych - potwierdzone niestety przez moją "połowicę" w trakcie kraksy autostradowej, wyszła z niej bez problemu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.MONDEO - TDCi przed 06.2003 lubią mieć problemy z silnikami (wtryski, pompa itd), te późniejsze też - wystarczy poszukać postów na tym forum
Reasumując jak mówił nasz dawny prezydent wszystko ma plusy dodatnie i plusy ujemne nalezy pamietac żeby te ujemne nie przesłoniły tych dodatnich :fcp16
Ja osobiście kupiłem Mondeo 2.0 TDCI z końca 2003 roku i jestem bardzo zadowolony.
Przejechałem nim okolo 18 tys w 7 miesięcy i nic poważnego się nie stało.
Kupiłem jednak auto troszke drożej od dilera z jego gwarancją i pewnością pochodzenia i serwisowania auta.
Tak czy inaczej po zakupie się pochwal na co poszly oszczędności