View Single Post
Stary 29-06-2006, 08:46   #15
jimielefant
ford::beginner

Imię: Janusz
Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 98
Domyślnie

Slawko, dobrze, że napisałeś chyba, bo w efekcie na elektrodzie jest tego niewiele, większość publikacji w necie dotyczy teorii, nie trafiłem szczerze pisząc na publikację opartą na obecnie produkowanym układzie, czyli kilka dodatkowych nóg z którymi nie wiem co zrobić i opis nóg nie pasujący do tego co próbowano wyjaśniać, dlatego jeśli chciałbyś zauważyć pytałem o konkretny układ, jak już pisałem nie kończyłem polibudy i dlatego się pytam co i jak.
waldezk, dzięki za podpowiedź, co do przeżytku to nie wiem co o tym myśleć, ponieważ katalog też nie pochodził z tego wieku a układu o symbolice podawanej przez producenta (tu: mm54c90) w nim nie było, ale układów typu cd4*** ma sporo, tylko ja nie wiedziałem który jest najlepszy do spasowania z moją sprawą. A w tej kwestii pytanie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
noga nr 3 z nogą nr 15 czy (7 z 15 - dla podziału przez 3 to chyba to drugie)
noga 16 +12V
noga 8 masa
noga 14 wejście z czujnika VSS
noga 2 wyjście zegarka
tak to ma wyglądać czy coś jeszcze muszę podpinać czy mylę się z tymi nogami?

[ Dodano: 2006-07-01, 02:32 ]
ok, zmontowałem układzik na bazie podpowiedzi jutro wstawię go do autka i w niedzielę jak z działki od teściów będę wracał przetestuję (o wyniku poinformuję) pod względem wytrzymałości (ktoś napisał, że może być problem z wydajnością prądową układu, zobaczymy ile bierze PCM i czy to wytrzyma, na wszelki wypadek dwa zakupiłem myśląc, że jeden przed PCM-a wstawię a drugi przed licznik, okazało się po analizie obwodu (po fakcie),że wszystko idzie szeregowo czyli czujnik>PCM>licznik; koszt tego rozwiązania 1zł układzik, 0,50zł podstawka, 2,50zł 1m termoskórczki (wykorzystane 10cm), 1 piwo czas montażu (pomijam szukanie kabelków, zmarnowałem godzinę na szukanie 1 kabelka przed PCM-em zamiast zdjąć wtyczkę- dlatego kontynuował będę jutro) i oczywiście nieoceniona pomoc ludzi z tąd.

Waldezk, Procek oraz inni znający się na elektronice byłbym wdzięczny za skomentowanie i powiedzenie, że moja interpretacja wyjść jest dobra lub błędna. :fcp17

[ Dodano: 2006-07-03, 15:34 ]
Testy wypadły pomyślnie i w końcu mogę cieszyć się prawidłową prędkością na liczniku oraz wielkościami spalanego paliwa, jeszcze raz dzięki za pomoc :fcp1 :fcp1 :fcp1 :fcp1
jimielefant jest offline   Odpowiedź z Cytatem