View Single Post
Stary 01-08-2006, 12:20   #1
Venetian
ford::advanced

Imię: Alek
Model: ST220
Silnik: MEBA
Rocznik: 05
Domyślnie Mondeo MK3 - Zmiany w fabrycznym audio

Witam !
Przedewszystkim właśnie zostałem dumnym użytkownikiem Mondeo '02 (przed faceliftem, okrągłe halogeny) 1.8 16v Duratec 125km. Autko super i wogóle ale dźwięk jak dla mnie nie satysfakcjonujący, nie mam wysokich wymagań ponieważ w poprzednim aucie miałem tylko radyjko sony z mp3 i owalne głośniki z tyłu plus te wszystkie z fabryki (Skoda Fabia) i niewiele mi brakowało do szczęścia, głównie troche niskich tonów. Obecnie w Mondeo instalacja 100% fabryczna z radiem 4000 RDS bez żadnych tam fajerwerków.

Chciałbym sie od was drodzy forumowicze najpierw dowiedzieć jak do dziury na duże fordowskie radio włożyć normalnego formatu iso tak żeby nic nie ciąć i żeby później dało sie przywrócić do fabrycznego stanu (ew. sprzedaż auta za pare lat).

Następna rzecz to jakieś przyzwoite radio na które nie będe skąpił, licze sie z wydatkiem nawet do 1000pln, chciałbym żeby czytało mp3. Nie wiem na ile istotne są opcje typu "sterowanie wzmacniaczem" i "sterowanie subwooferem". Jakie są wasze opinie, co proponujecie, czego unikać itp.

Kolejna sprawa to kable i wygłuszenie, chciałbym sie dowiedzieć jak mniej więcej biegną fabryczne kable i czy jest sens je wymieniać ponieważ planuje obciążyć je nieco większą mocą niż fabrycznie, niewiele większą ale jednak istotnie większą. Co do wygłuszenia to przedewszystkim boję sie coś zepsuć przy zdejmowaniu i ponownym zakładaniu tapicerki itp. Być może na przykład na moje potrzeby fabryczne wygłuszenie wystarczy i nie ma sensu sie paprać. Oczywiście nie łudze sie że przy sprzedaży "zabiorę" sobie spowrotem swoje kable i wygłuszenie (nie jestem aż takim laikiem mimo że skończyłem LO).

Jak już będziemy mieli to wszystko w miarę wyjaśnione to myśle że jakiś wzmacniacz, no i oczywiście pytania, jaka moc żeby nie za mało ale nie za drogo oraz gdzie go zgrabnie schować (wzmacniacze z neonami i innymi błyskotkami to nie dla mnie) żeby było dobrze.

No i w końcu grande final czyli głośniki, nie mam pojęcia jakie są wymiary fabrycznych ale mam nadzieję że da się to zrobić tak żeby w fabryczne otworki włożyć głośniki lepsze jakościowo zamiast pruć i ciąć jakby nie było nowe auto. Mam nadzieję że ze względu na moje umiarkowane wymagania da się to zrobić. Oczywiście nie interessują mnie skrzynie, tuby, wielkie subwoofery itp.

Szukałem trochę na forum ale opcja szukaj nie bardzo chce współpracować więc jeżeli pamiętacie jakiś topic który uważacie że powinienem przeczytać zanim zacznę zawracać głowę to prosiłbym również.
Venetian jest offline   Odpowiedź z Cytatem