Cytat:
|
Napisał llechu
O ile cięższy jest MKIII TDCI kombi od MKII? W MKII montuje się 86, więc sądzę, że 94 to jest z grubym zapasem.
|
Sam indeks nic nie znaczy. Zależy jakie są wymiary opon w MKII a wydaje mi się, że w większości przypadków MKII miał koła 15''.
W MKIII dla opony 205/55/16 standardowy indeks ładowności to 91 (nie wiem jak jest w ST i właśnie 2.2 TDCi, co do którego nikt nic nie wie). Zasada jest taka, że indeks ładowności rośnie wraz ze wzrostem średnicy koła więc w MKII 86 może wystarczyć bo generalnie ten samochód jest lżejszy niż MKIII. MKIII kombi, w dodatku 2.2 TDCi jest ciężki ale ważniejsze jest nierównomierne obciążenie osi (70% na przód jeśli dobrze pamiętam).
Nie zrozumcie mnie źle ale nie chodzi mi o gdybanie i rozstrząsanie różnych modeli - MKII, MKIII, benzyna vs. diesel itd, itp. Chciałbym usłyszeć jakieś konkrety jeśli ktoś je zna i może powołać się na sensowne źródło typu "serwis taki powiedział to i to", "w takiej i takiej instrukcji jest napisane, że to i tamto"
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z góry dzięki.