Cytat:
|
Napisał goorall
Dlatego nie pisałem zbyt długiego wywodu czemu 91 a nie 94...Temat przerobiłem tek jak index predkości w zimówkach - H wystarczy...Tak samo w testach opon...każdy spina sie na typowo śniegowe a Polska to nie Szwecja gdzie np Carvingi są super a u nas nie...Kiedyś bodaj Michelin robił badania po jakiej nawierchni najcześciej zimą podróżujemy i tak też stara sie robić opony pod tym kątem - bodaj najwżniesza jest sucha , mokra a potem w małym stopniu zasnieżona nawierzchnia . Jednak mogę sie mylić co do miejsca 1 i 2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Ja jeżdze w kązdym nazie na zimowym michelinie...
|
Dokładnie
Goorall, indeks H spokojnie wystarczy (210 km/h), nawet T (190 km/h) jeśli ktoś nie jeździ autostradami. Tak samo z właściwościami opon zimowych - nawet jeśli jeździ się w górach to spokojnie wystarczą typowe zimowe opony a nie śniegowe jak w Skandynawii.
[ Dodano: 2006-11-20, 15:13 ]
Ciekawy link do konfiguratora opon, o którym wcześniej wspomniałem, z uwzględnieniem indeksu ładowności:
ContiWinterContact
[ Dodano: 2006-11-30, 11:49 ]
Czas na podsumowanie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oprócz wspomnianego wcześniej lakonicznego maila z Auto Watinu (Pń) dostałem bardzo ciekawą i wyczerpującą odpowiedź z Auto Plazy (Wwa). Zapytałem o wyrażenie zgody na wrzucenie tego maila na nasze forum. Po tygodniu nie otrzymałem odpowiedzi więc pozwalam sobie zacytować całość jednak bez podawania nazwiska tego pana z Auto Plazy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.:
"Panie Rafale,
nie wiem, czy ktoś Panu odpowiedział na zadane pytania. Jeżeli nie, to ja postaram sie cokolwiek wyjaśnić w tej kwestii. Od lipca 2005 roku użytkuję auto służbowe Mondeo 2.2 TDCi kombi. Według danych zawartych w karcie homologacyjnej samochód powinien mieć opony o rozmiarze 206/55x16" w indeksie nośności 89 (!!!). Żaden z producentów nie produkuje chyba takiego rozmiaru w tym indeksie nośności. Jest to raczej jakiś błąd, niestety potwiedzany w szeregu innych dokumentów homologacyjnych dotyczących innych modeli Forda.
Od momentu pojawienia się tych silników w Mondeo zaczęliśmy obserwować, że producent wyposaża je w mocniejsze opony. Nie jest to niestety reguła, bowiem w użytkowanym przeze mnie egzemplarzu są opony ze standardowym nośnikiem (indeks 91). Tylko nie wiedzieć czemu koło zapasowe ma podwyższoną nośność. W kilku innych egzemplarzach również zaobserwowałem te słabsze opony.
Korzystając ze znajomości osoby w Continental Polska zapytałem, czym kierował się Ford of Europe homologując opony tej firmy na pierwszy montaż właśnie z wyższym indeksem nośności. Przecież auto to nie waży więcej niż analogiczna wersja z silnikiem 130 KM i nie jest wymagany z tego powodu wzrost wytrzymałości opony o 55 kg każda. Nie ma również wyższej ładowności. Specjalista z Continental'a powiedział mi, że chodziło głównie o możliwość przeniesienia większego momentu obrotowego (chwilowy 400 Nm zamiast 330 w TDCi 2.0). A to jest możliwe, gdy opona jest mniej elastyczna i bardziej nośna. Ścianki boczne mają mocniejszą konstrukcję zdolną przenieść większe obciążenia przy mniejszej odkształcalności ale z niestety mniejszym komfortem.
Ja osobiście używam opon zarówno letnich, jak i zimowych o standardowym nośniku 91. Co prawda nigdy nie obciążam maksymalnie samochodu (pod względem ładowności), ale czasem lubię wykorzystywać jego duży moment obrotowy. Według homologacji polskiej zastosowanie nośnika 91 w tej wersji jest prawidłowe. W praktyce również nic złego z kołami się nie dzieje.
W ofercie naszej firmy staramy się posiadać również opony o wyższej nośności, aby klienci mieli takie same parametry na oponach letnich i zimowych. Klienci bowiem chętniej świadomie godzą się na obniżenie wskaźnika prędkości opon zimowych, natomiast co do ich nośności chcą mieć pełną zgodność z montażem fabrycznym.
Dlaczego są rozbieżności pomiędzy danymi z karty homologacyjnej a rzeczywistością oraz dlaczego Fordowi brak konsekwencji w stosowaniu nośnika 94 w każdym egzemplarzu Mondeo 2.2 TDCi - nie wiem. I nie wiem, czy ktoś z Ford Polska będzie w stanie jasno na to pytanie odpowiedzieć"
Mój komentarz - jeśli w homologacji wystarczy indeks ładowności
89 to spokojnie i bez obaw można założyć opony zimowe 205/55/16
91H. Nawet przy ostrzejszej jeździe lub pełnym obciążeniu nie powinno być problemu. W dodatku poprawi się trochę komfort co na naszych dziurawych drogach w zimie jest zaletą.
Ostatecznie zamówiłem więc Conti WinterContact TS810 205/55/16
91H, na opony.com jest właśnie super cena
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.