Automat - Zmiana biegow
Witam!
Mam powiedzmy taki jakby problem ze skrzynia... Na wstepie powiem z enie wymienialem oleju nigdy autko mam od czerwca... zostalo ono sprowadzone wiec mysle ze w niemczech tez na oryginalbym oleju od nowosci jezdzila... ubytki jakie mialem uzupelnilem dextronem... ogolnie zastanawiam sie na wymiana oleju wlasnie mimo ze jestem ogolnym przeciwnikeim wymiany oleju w skrzyniach... ale z tego co sie naczytalem kazdy olej w automaci kaze wymieniac wiec chyba tak bede musial zrobic :] no ale konkretnie moj problem polega na tym ze w momencie gdy silnik jest zimny skrzynia pracuje bardzo ladnie plysnnie zmienia biegi bez zarzutow... w momencie rozgrznia silnika skrzynia jakby lekko wariowala... biegi zaczynaja sie zmienia z jaka taka dogazowka... czy oborty na chiwle sie zawiesza i po cwhili wskakuje bieg... ogolnie nie mam pojecia o co biega z tym... gdizes czytalem ze ktos mial podobny problem ale wyminiel termostat i wszystko wrocilo do normy... no ale termostat chyba nic wspolnego ze skrzynia nie ma :> ogolnie obstawaim ze olej w skrzyni gdy jest zimny to wszystko jest okej... jest gesty i skrzynia dzieki temu lepiej pracuje... a momencie rozgrznia olej robi sie rzadki i juz sie wszystko tarmosi... nie wiem czy ta teoria jest dobra czy bledna... moze ktos z was sie spotkal z takim czyms? ogolnie nie wiem czy to np nie ma czegos wspolnego z czujnikiem podcisnienia bo kiedy bedac na komputerze wykazalo zawiesznaie sie tego dziwactwa... wystarczylo przeczyszcznieeni i bylo ok... objawy tego czujnika to takie cos ze w momencie dodania lekko gazu autko najpier sie przydusi potem dopiero obroy mu wkocza... efekt takiej jakby chwilowej dziury... poza tym jeszcze mam problem ze spalaniem... 14-15 litrow w miescie to norma... :/ z tego wlasnie powodu bylem na badaniu komputerowym i lamda nie dziala no ale podobno komputer nie byl zamasowany dobrze i to byla przycyzna... mysle ze znowu tak jest chocaiz nie wiem... jakos w lutym mysle ze bede wiedzial wiece... nikt nie poleca tego mechanika ale ja z racji tego ze bylem nowy to do niego pojechalem bo wyjscia nie mialem a nic zlego o nim nie slyszlaem :] to oglnie co myslicie o moim problemie??