View Single Post
Stary 17-02-2007, 09:52   #3
dnatime
ford::beginner

Model: Focus MK1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2004
Domyślnie

-Nie mam jak na razie zmierzyć częstotliwości czujnika Map, pomierzyłem napięcie i masę.
Zrobiłem reset komputera, zagrzałem silnik i 8km.
-Przy badaniu na wyłączonym silniku wyszedł kod 55 55 20 11 11 10
w jednym opisie kodów pisało że jeśli 55 należy przeprowadzić test na działającym silniku.
Za próżno otwarłem przepustnice i wyszło 44 60 60 60 60 przerwałem test. Przy ponownym najpierw poszło 50 gaz do dechy i przez 10min nic się nie wyświetliło na końcu kod 10.
-Na samym zapłonie ponownie wyskakuje 55 55 20 11 11 10.
Sądziłem że powinien zniknąć ten błąd 55??? Co w końcu oznacza 55?

Nie pojawia się błąd 27 wydaje mi się że czujnik jednak jest sprawny.
Teraz silnik przy dojeżdżaniu do skrzyżowaniu i przejściu na luz czasami nie złapie obrotów. Jest lepiej może dlatego gdyż brakowało rurki ciepłego powietrza z nad kolektora wylotowego do dolotu powietrza.

[ Dodano: 2007-04-02, 21:36 ]
wszystko fajnie tylko po podłączeniu tej rurki ciepłego powietrza z kolektora wydechowego, spalanie gazu z 10l skoczyło do prawie 15l

krzywka zamykająca zimne i ciepłe powietrze działa

sprawdzałem oscyloskopem Map czujnik i przy zapłonie 157Hz, silnik odpalony 104Hz zwiększenie obrotów częstotliwość nieznacznie się zmienia lub spada. Chyba dobry? Chociaż jeśli odczytam błędy to takie same jak wcześniej.

Jeśli chodzi na paliwie i trzymam gaz na jakiś obrotach, to one troszeczkę falują tzn tak jakby się lekko przyduszał i wracał do normy, jak przełączę na gaz, trzyma obroty na każdym ustawieniu gazu i chodzi elegancko. A na benzynie żeby się rozpędzić trzeba bieg wyższy wrzucać bo nie idzie ujechać (jeśli trochę rozszerzę tą rurkę od ciepłego powietrza z nad kolektora).

Czy to wszystko jej wina? Ale dlaczego stale te błędy o Map? Co jeszcze sprawdzić czujniki które mogłem sprawdzić pomierzyłem wszystko w normie.
dnatime jest offline   Odpowiedź z Cytatem